TOMT: VG er ikke å få tak i på Kiwi Skotterud. Foto: Jon Thorgersen
TOMT: VG er ikke å få tak i på Kiwi Skotterud. Foto: Jon ThorgersenVis mer

- Ingen på Eidskog mener krig er bedre enn sex

Derfor boikotter i dag hele kommunen VG.

||| (Dagbladet): VGs forside i dag forteller følgende:

Norske soldater om å drepe i Afghanistan:
Krige er bedre enn sex

VG-oppslaget bygger på en større reportasje i magasinet Alfa, som kommer ut fredag.

- Vil ikke ha sånt Uttalelsene til norske soldater har vakt sterke reaksjoner i dag. Men i Eidskog kommune reagerer de ikke bare på soldatenes uttalelser, men også VGs oppslag.

Derfor boikottes i dag avisa i kommunen.

- Ikke en av våre 6400 innbyggere synes krig er bedre enn sex. Vi vil ikke ha sånt i hyllene våre, at noe så fint som sex skal være dårligere enn krig som rammer uskyldige, sier leder for handelsstanden i kommunen, Per Arne Tollefsbøl, til Dagbladet.

- Men gjør ikke VG bare jobben sin her, ved å reise debatten rundt norske soldaters holdninger?

- Problemet er at VG bruker større bokstaver på forsida enn de største bokstavene i barnebøker. Det er forsida som forteller alt, og det er ikke en eneste eidskoging som er enig i det som står der, sier Tollefsbøl.

- Driver dere ikke en form for sensur?

- Nei, folk kan kjøpe noe annet. Det er ingen som trenger å lese VG i dag, sier Tollefsbøl.

- Jobber for fred Ifølge Tollefsbøl boikotter følgende butikker VG i dag: Kiwi, Spar, Coop Prix, Esso og Jans foto - alle Skotterud, samt Vestmarka Auto, Kiwi Magnor og Hydro-Texaco Magnor.

Butikksjef i Kiwi Skotterud, Jon Thorgersen, støtter boikotten sammen med resten av butikkene i kommunen.

- Jeg har akkurat fjernet VG fra statiene, alle har sagt at de ikke ønsker å ha VG her. Vi driver i det små og vil være gode mot hverandre og jobbe for fred i Eidskog, dette passer ikke inn, sier Thorgersen.

- Men er ikke VGs oppslag i dag svært viktig for å få fram holdningene til soldatene i Afghanistan?

- Jeg synes de legger det fram så feil. Tenk om ungdommer kommer og leser «krig er bedre enn sex», så flyr de hjem og spiller spillene sine, det frykter vi. Det er egentlig en god sak, men de legger det fram feil.

VG: - Grov krenkelse av ytringsfriheten I helga er det et fredsarrangement i kommunen i forbindelse med Ghandis fødselsdag 2. oktober. Hele kommunen er engasjert i fredsarbeidet.

- Barnebarnet til Ghandi kommer for å markere fredsdagen. Barnehager og skoler er engasjert i arbeidet, derfor ønsker vi ikke et budskap om at krig er bedre enn sex i våre butikker, sier Thorgersen.

VGs ansvarlige redaktør, Bernt Olufsen, reagerer skarpt på boikotten av VG.

- Det de gjør seg skyldig i er en grov krenkelse av ytringsfriheten. Det er en total misforståelse av den nyheten som VG i dag formidler. Nyheten om holdningene til norske soldater i Afghanistan har vært grunnlag for flere krisemøter i forsvaret, sier Olufsen til Dagbladet.

FAKSIMILE: VGs forside i dag, som førte til boikott i Eidskog.
FAKSIMILE: VGs forside i dag, som førte til boikott i Eidskog. Vis mer