DEBATT

Debatt: Hatkriminalitet

Ingen rasister i våre bydeler!

Skremmende tall fra Holocaustsentret viser at en av ti nordmenn mener det er greit å bruke vold mot muslimer.

UTSATT: Kvinner kledd i hijab er spesielt utsatt for rasistisk vold, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix
UTSATT: Kvinner kledd i hijab er spesielt utsatt for rasistisk vold, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

D På tre år har rapportert hatkriminalitet i hovedstaden økt med 66 prosent ifølge Oslo politidistrikt. Bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo er intet unntak.

Den siste tiden har flere innbyggere blitt utsatt for rasistisk vold. I de mest alvorlige tilfellene har ofrene hatt til felles at de bruker hijab. I tillegg til at de ble angrepet ble det ropt rasistiske og islamofobe skjellsord etter kvinnene. Faisa Warsame ble angrepet på Tøyen, Safiyo ble knivstukket på Grunerløkka, og en kvinne som var gravid i sjette måned ble spyttet på og utsatt for hatytringer på Grønland. Alle tilfellene skjedde på offentlige plasser midt på dagen. Vi har all grunn til å bekymre oss.

Barn og unge som utsettes for rasisme er ramme alvor. En av fire barn og unge opplever rasisme, diskriminering eller urettferdig behandling regelmessig, ifølge Antirasistisk senter. Det bør få varsellampene våre til å blinke.

Når politikere legitimerer hatprat, diskriminering og ord og uttrykk med rasistiske undertoner i ytringsfrihetens navn, påvirkes det offentlige ordskiftet og det bidrar til å normalisere rasisme. Hvis en for eksempel fra regjeringshold sier at det er behov for et nytt korstog mot muslimer, så vet vi at det finnes folk som tar dette bokstavelig. Som vi så i 2011. Og nå i 2019.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer