Ingen reaksjon fra Viggo

Politiførstebetjent Asbjørn Hansen fra Kripos fortalte i dag om rekonstruksjonen av drapene på de to småjentene i Baneheia. Viggo Kristiansen viser fortsatt ingen tegn til reaksjon når drapene omtales.

I dag møtte politiførstebetjent Asbjørn Hansen fra Kripos for å fortelle om rekonstruksjon etter drapene. Rekonstruksjonen ble foretatt den 17. oktober etter at Jan Helge Andersen hadde tilstått at han hadde vært med på drapet på den ene av de to jentene. Han hadde enda ikke innrømmet at også han hadde forgrepet seg mot en av dem før begge barna ble drept.

Andersen fulgte nøye med da Asbjørn Hansen fra Kripos fortalte og viste lysbilder fra rekonstruksjonen.

Ikke uventet kikket Viggo Kristiansen ikke en eneste gang mot lerretet med bilder av det som skjedde. Han fortsatte den tilsynelatende endeløse småtegningen og skriblingen på blokka mens Hansen beskrev de uforståelige drapene.

Kristiansen står fast på at han ikke var der.

To politikvinner «spilte» Stine Sofie (8) og Lena (10) under rekonstruksjonen. Bildene viser hvordan Andersen mener at jentene ble stoppet på stien i Baneheia. Deretter gikk de oppover i heia sammen med sine drapsmenn. Andersen har i rekonstruksjonen fortalt at han stoppet for å urinere og at han deretter oppdaget at bestevennen hadde en kniv i hånden.

Under voldtektene hevder Andersen at han snudde ryggen til og ikke så hva som skjedde. Han snudde seg ikke mot kameraten før han hørte at Kristiansen klirret med beltespennen og kledde på seg. Deretter ble tiåringen Lena Sløgedal Paulsen drept. Moren til Lena begynte å gråte da hun nok en gang fikk beskrevet både i ord og bilder hvordan datteren kaldblodig ble tatt livet av. Stine Sofies mamma forlot rettslokalet.

Etter det første drapet skal det ha oppstått krangel mellom Kristiansen og Andersen. Da skal Kristiansen ha truet Andersen med at han også ville bli drept hvis han ikke tok livet av åtte-åringen Stine. Andersen fikk kniven fra kameraten mens han tenkte på hva han skulle gjøre.

Kristiansen skal ha holdt den lille jenta da Andersen etterpå drepte henne.

De fleste antar at Viggo Kristiansen var hovedmannen bak drapene. Jan Helge Andersens forklaring er blitt styrket i løpet av rettssaken. I tillegg har flere vitner fortalt om hvordan Kristiansen har begått overgrep mot to barn, og en ung jente fortalte tidligere i dag om hvordan Kristiansen sto på verandaen hennes og kikket inn gjennom vinduet. Flere av disse forholdene har han selv tilstått. Retten har også fått servert svært spesielle nakenbilder som Kristiansen har tatt av seg selv med sex-leketøy.

Alt i alt tegner det seg et bilde av en ung mann med et svært problematisk forhold til sex. Han har ikke ønsket å svare retten på spørsmål om han noen gang har hatt sex med en voksen kvinne fordi han synes det er flaut, og han gråter fordi han har misbrukt en liten jente på det groveste. Men han Kristiansen reagerer tilsynelatende ikke i på de groteske beskrivelsene av hvordan to små barn ble drept i Baneheia.

I løpet av ettermiddagen skal hans egen mor møte retten og familiene til jentene.

Mange venter spent på om Kristiansen vil være til stede under vitnemålet hennes og om møtet med hans egen mor vil få ham til å vise følelser i retten.