Ingen relle rettigheter

Hvilken verdi har rettigheter som ikke beskyttes av domstoler?

ABDIKSJON:  Domstolene har frarøvet seg selv enhver kontroll med statens forvaltning av barnets rettigheter, skriver Humlen.
ABDIKSJON: Domstolene har frarøvet seg selv enhver kontroll med statens forvaltning av barnets rettigheter, skriver Humlen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For 14 år siden uttalte flertallet i komiteen på Stortinget, ledet av Knut Storberget, bramfritt at inkorporering av FNs konvensjon om barnets rettigheter gjennom menneskerettsloven, vil løfte barns rettigheter til samme trinnhøyde som menneskerettighetene. Slik gikk ikke.

I henhold til Høyesteretts flertalls standpunkt til konvensjonen i desember 2012, er innholdet av rettighetenes viktigste gjennomslagsregel, artikkel 3, ikke mulig å prøve av domstolene.

Fastleggelsen og avveiingen av barns beste i konflikt med statens interesser, faller innenfor forvaltningens såkalte frie skjønn, og er derfor unntatt fra domstolskontrollen.

Etter dette har det gått bratt utfor med konvensjonens posisjon i norsk rett.

FNs Konvensjon om barnets rettigheter er bygget på en oppstilling av konkrete rettigheter, som rett til utdanning, helse, omsorg og beskyttelse, utvikling og ikke minst vernet om barnets identitet og integritet.

For å hindre at rettighetene bare skulle ende opp som ideelle retningslinjer, ble det bestemt i artikkel 3 at «barnets beste» skulle være et grunnleggende hensyn i alle avgjørelser som omfattet barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer