Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen rock uten røtter

Dagbladets musikkanmeldere tar i dag for seg strømmen av samleplater og cd-bokser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant dem finner du også plater med et mer pedagogisk tilsnitt: de som starter med innovatørene og forhåpentligvis gir lyst til videre «studier». Det kan være greit å bli minnet om at rocken neppe ville eksistert uten disse forutsetningene.

  • To ypperlige aktuelle samlinger trekker linjer fra tradisjonsmusikkens barndom:
  • Boksen «American Roots Music» (4 cd-er - Palm Pictures/MNW) er stort sett tilbakeskuende, men favner flere sjangrer.
  • «Beyond Nashville - The Twisted Heart Of Country Music» (2 cd-er - Manteca World Music/VME) tar for seg countryartister som opererer på siden av Nashville-industrien - med en cd for fortida og en for nåtida/framtida.
  • Enkelte artister går igjen på begge samlingene. Det er umulig å komme utenom Jimmie Rodgers, The Carter Family, Bob Wills, Bill Monroe, Hank Williams, Leadbelly og Woody Guthrie . «American Roots Music», basert på en tv-serie med samme tittel, har i tillegg et fyldig hefte og er også tilgjengelig i video- og dvd-versjoner. Samlingen er delt opp i country, blues, gospel, folk, cajun/zydeco, tejano og - kanskje mest gledelig - urmusikk . Seks kutt, blant annet «Wounded Knee» med Floyd Westerman (høvdingen i «Danser med ulver»), presenterer en musikksjanger like undertrykt som indianerne selv. At John Trudell burde vært med, er en annen sak. En svakhet er det også at countrymusikkens outlaws er utelatt. Bluesen er representert med 16 kutt - fra Robert Johnson via Bessie Smith, Muddy Waters og B.B.King til Keb' Mo' - mens folk-sjangeren har med de viktigste: fra Guthrie via The Weavers til Bob Dylan .

Kan noen vennligst hente denne tv-serien til norske skjermer snarest?

  • Outlaw-sjef Willie Nelson er underlig nok heller ikke med på «Beyond Nashville», men det er Merle Haggard, George Jones, Johnny Cash og Gram Parsons. Cd nr. 2 er stort sett hentet fra 2000 og 2001, og under tittelen «Are You Sure Hank Done It This Way?» (Waylon Jennings-låt som ikke er med!) hører vi blant andre Ryan Adams, Emmylou Harris, Steve og søsteren Stacey Earle, Lambchop, Jim White, Smog og Son Volt - til sammen en alternativ bevegelse som er en rein nødvendighet for at countrymusikken ikke skal dø i popsynden, velsignet av Nashvilles mektige hit-industri.
Hele Norges coronakart