Ingen rosenrød romantikk

Krim om prostitusjon, narkotika og en rar einstøing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er morsomt at Knut Faldbakken har fått en ny vår som krimforfatter, fjorårets «Turneren» var en både spennende og sjarmerende roman fra Hamars ville pensjonistmiljø. I år har han flyttet seg noe nærmere Levi Henriksen-land. Selv om Jonfinn Valmann i Hamar-politiet fortsatt er helten, foregår mye av handlingen rundt Kongsvinger og Magnor og Arvika. Temaet denne gang er svenskehandel av den mer tvilsomme sorten.

Ensom snekker

«Grensen» er på mange måter også en roman i et grenseland - både en krim og et portrett av en mann. Dette er i stor grad også fortellingen om Arne Vatne, en stakkarslig snekker som tror han har funnet lykken med en kvinne fra et østblokkland. Forholdet deres lever seg ut i en trist campingvogn, og kan neppe kalles rosenrød romantikk, men for Arne er det bedre enn alternativet ingenting. Desto større blir skuffelsen når hun bare forsvinner. Ellers bekymrer han seg for datteren Anne, som studerer i hovedstaden, men brått dukker opp i barndomshjemmet med en utlending som hun presenterer som forloveden. Og så er kanskje Arne en mann full av selvmotsigelser, men han takler i hvert fall ikke en innvandret nykommer i familien (fremmede damer i campingvogn er noe helt annet).

Frosne kyllinger

Jonfinn har egne problemer, politikjæresten Anita Hegg er overflyttet til Arvika for å samarbeide med svenskene i en viktig sak. Dessuten prøver han å finne ut hvem som havnet i grøfta med en varebil full av frosne kyllinger og hvem som kjørte ned og drepte en uidentifisert kvinne. For å si det sånn, så krysses Arne og Jonfinns veier opptil flere ganger underveis. Skal det sies noe negativt om «Grensen», må det være at det blir mye bilkjøring på øde, nedsnødde skogsveier, men det er muligens sånn livet er i grensestrøkene. Men Faldbakken kjører seg ikke vill, for å si det sånn, anslaget er bra og avslutningen enda bedre. Og en så snodig person som Arne Vatne var det rart å bli kjent med. Som mannsportrett er han et blinkskudd fra Faldbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer