Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen samlende rød tråd

Det burde rett og slett vært Obama som holdt Bill Clintons tale.

OPPSTYKKET TALE: USAs President Barack Obama holdt tale på Demokratenes Landsmøtes siste dag. Foto: Johannes Worsøe Berg
OPPSTYKKET TALE: USAs President Barack Obama holdt tale på Demokratenes Landsmøtes siste dag. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Talen i natt var en god, men ikke noen stor tale av president Obama. Den kommer neppe til å ha nevneverdig innflytelse på valgutfallet. I talen var presidenten ute etter flere ting. For det første søkte han å gjøre dette valget til et såkalt «choice election» der det hele blir et spørsmål om hans politiske alternativ versus den samme gamle versjonen av republikansk politikk.

På det viset søker Obama å unngå at valget kun blir et referendum over de resultater som er oppnådd i hans første periode. Dernest var det presidentens intensjon å vise at han i langt større grad enn Romney forstår vanlige folks problemer, og har en politikk som retter seg inn på å møte middelklassens hverdagsproblemer og sosiale trygghet. Og for det tredje var det viktig å forklare folk at den elendige økonomiske forfatning som USA var i når Obama overtok styringen ikke lar seg løse kun gjennom kortsikte kjappe tiltak, men krever en langsiktig tilnærming og dermed også velgernes tålmodighet. I tillegg bar Obamas tale tydelig preg av at han ønsket å gi demokratenes mange velgergrupper som minoriteter, kvinner, ungdom eller innvandere sine spesielle saker.

Men på denne måten ble talen veldig oppstykket og nesten som en tradisjonell «State of the Union»-tale. I denne listen av saker, hadde Obama flere gode poenger og særlig hans vektlegging av betydningen av et kraftak innen utdanning er viktig å merke seg. Men med dette «smørbrødliste»-preget fikk ikke talen den helt avgjørende samlende røde tråd om den politikk Obama akter å basere seg på i de neste fire årene.

Med andre ord manglet Obama nettopp det som var selve briljansen i Bill Clintons tale natten før. Dermed er det vanskelig å se at Obama gjennom denne talen har formulert noe som kan gi han et politisk mandat hvis han vinner valget. Et mandat som er helt nødvendig om han skal ha noe som helst håp om å oppnå flere konkrete resultater i siste perioden enn i den første. Og ikke minst for USAs del er det nå helt avgjørende at man får en president som makter å samle tilstrekkelig politisk oppslutning i Kongressen til å gjennomføre en helhetlig politikk for å løse landets grunnleggende problemer.

Demokratene har hatt et vellykket nominasjonsmøte, men presidentens tale kommer neppe til å være det man husker best. Det burde rett og slett vært Obama som holdt Bill Clintons tale.  

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media