DEBATT

Debatt: Arbeidsmiljø

Ingen skal bli slått på jobb

Barnevernsinstitusjoner er et midlertidig hjem, og i et hjem skal både barn og voksne være trygge.

ALLE SKAL IVARETAS: Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALLE SKAL IVARETAS: Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Utrygghet er den største trusselen mot å lykkes med å hjelpe barn som bor i barnevernsinstitusjoner. Mange medarbeidere opplever vold og trusler i sitt virke. Trygghet og sikkerhet er derfor allerede et viktig satsingsområde i Bufetat.

I forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO sin kronikk i dagbladet, 21. november, forventer hun dedikerte arbeidsgivere som sikrer gode og trygge arbeidsplasser for ansatte i velferdstjenestene. Vi er vårt ansvar bevisst, og kan vise til god utvikling gjennom målrettet arbeid de siste åra.

Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø. Barn og unge i institusjon har ofte sammensatte utfordringer som kommer til uttrykk på ulike måter. Det kan medføre situasjoner som utgjør fare for liv og helse, for barna selv eller for de ansatte.

Bufetat har utviklet faglige anbefalinger og gjennomført et opplæringsprogram i trygghet og sikkerhet for ansatte i statlige barnevernsinstitusjoner. Opplæringen bygger på et solid kunnskapsgrunnlag fra både brukere, forskning og praksisfelt. Medarbeiderne lærer om forebygging og om alternativer til bruk av tvang i møtet med ungdom som uttrykker sine vansker med utagerende eller selvskadende atferd. Temaer som stressmestring, forståelse av aggresjon og traumer hos barn og unge er vesentlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.