Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Arbeidsmiljø

Ingen skal bli slått på jobb

Barnevernsinstitusjoner er et midlertidig hjem, og i et hjem skal både barn og voksne være trygge.

ALLE SKAL IVARETAS: Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALLE SKAL IVARETAS: Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Utrygghet er den største trusselen mot å lykkes med å hjelpe barn som bor i barnevernsinstitusjoner. Mange medarbeidere opplever vold og trusler i sitt virke. Trygghet og sikkerhet er derfor allerede et viktig satsingsområde i Bufetat.

I forbundsleder Mimmi Kvisvik i FO sin kronikk i dagbladet, 21. november, forventer hun dedikerte arbeidsgivere som sikrer gode og trygge arbeidsplasser for ansatte i velferdstjenestene. Vi er vårt ansvar bevisst, og kan vise til god utvikling gjennom målrettet arbeid de siste åra.

Våre institusjoner skal oppleves trygge for både ungdommer og ansatte. Barnets rettigheter og behov skal ivaretas, samtidig som ansatte skal ha et sikkert og helsefremmende arbeidsmiljø. Barn og unge i institusjon har ofte sammensatte utfordringer som kommer til uttrykk på ulike måter. Det kan medføre situasjoner som utgjør fare for liv og helse, for barna selv eller for de ansatte.

Bufetat har utviklet faglige anbefalinger og gjennomført et opplæringsprogram i trygghet og sikkerhet for ansatte i statlige barnevernsinstitusjoner. Opplæringen bygger på et solid kunnskapsgrunnlag fra både brukere, forskning og praksisfelt. Medarbeiderne lærer om forebygging og om alternativer til bruk av tvang i møtet med ungdom som uttrykker sine vansker med utagerende eller selvskadende atferd. Temaer som stressmestring, forståelse av aggresjon og traumer hos barn og unge er vesentlig.

Vi har også et ansvar for at våre medarbeidere på institusjon vet hva de skal gjøre når det oppstår situasjoner som kan skade beboere eller ansatte. Derfor trener vi medarbeidere på å avverge og å beskytte beboere og seg selv.

Våre medarbeidere lærer også å håndtere voldelige eller truende situasjoner der andre muligheter er prøvd eller åpenbart ikke fører fram. 2500 medarbeidere i Bufetat har nå tatt opplæringen og vi har iverksatt systematisk trening for å vedlikeholde kunnskap og ferdigheter.

Resultatet av arbeidet er at tvangsbruken er redusert og medarbeiderne opplever å mestre situasjoner bedre og har større trygghet i at tvang utøves riktig når det er nødvendig. Medarbeidere formidler at de er tryggere når de er på jobb.

Vi tør påstå at denne satsingen bidrar til mer ro, nærhet og omsorg for barna.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media