Vil garantere at markaloven respekteres: Det er ikke aktuelt for oss å gå inn for noe som kan være med på å bidra til å true verken loven eller intensjonene bak den, skriver Raymond Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Vil garantere at markaloven respekteres: Det er ikke aktuelt for oss å gå inn for noe som kan være med på å bidra til å true verken loven eller intensjonene bak den, skriver Raymond Johansen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Ingen skal få ødelegge Marka!

For et Arbeiderparti-byråd er det helt uaktuelt å støtte en politikk som betyr en uthuling av markaloven.

Meninger

Kjære alle dere som engasjerer dere til forsvar av Oslo-marka. Dere kan selvsagt stole på Arbeiderpartiet. Vi vil ikke tillate noen rasering av Marka.

Mange har kontaktet meg og andre fra Arbeiderpartiet på stands rundt om i hele byen denne helga. La meg være klar og tydelig: Arbeiderpartiet støtter ikke etablering av aktivitetssonen som er foreslått av byrådet.

Kjersti Eidem Dyrhaug uttrykker sin bekymring i Dagbladet 21/8 og engasjementet har vært stort, særlig knyttet til Østmarka.

Kjære Kjersti: Østmarka er ikke bare i ditt nabolag. Fra huset mitt på Lindeberg ligger Østmarka rett utafor døra. Ditt Nøklevann er også vannet jeg løper rundt når bikkja og jeg trenger en hard økt. Bakkene er som kjent mange rundt vannet. Kanskje vi har møtt hverandre en fin vinterdag på ski over Elvåga på vei fra Mariholtet til Sandbakken?

Da markaloven ble vedtatt i 2009, var det en viktig politisk seier for Oslo Arbeiderparti. Vi hadde kjempet lenge for dette. Høyre og Fremskrittspartiet kjempet imot. Det er selvsagt ikke aktuelt for oss å gå inn for noe som vi tror kan være med på å bidra til å true verken loven eller intensjonene bak den. Verken denne uka, eller de neste fire åra. Det kan jeg garantere.

Det er spørsmålet om aktivitetssoner som nå har satt Østmarka på dagsordenen. Arbeiderpartiet kommer ikke til å stemme for den sonen som er foreslått og tegnet inn på kartet til den nye kommuneplanen. Selv om tanken bak kanskje er god, kan dette føre til usikkerhet om intensjonene i markaloven kan etterleves godt nok med det som nå er foreslått.

Vi har i vårt partiprogram for Oslo de neste fire årene sagt at vi ønsker å realisere en nasjonalpark med et nasjonalparksenter i Østmarka. Med det engasjementet jeg ser nå, gleder jeg meg til å jobbe videre med dette sammen med Østmarkas Venner og alle dere andre som nå ber om avklaring om vårt standpunkt.

Et annet viktig punkt i vårt program, berører det samme temaet som forslaget om aktivitetssone. I vårt valgprogram heter det at vi vil «tilrettelegge for idretts- og friluftsaktivitet i markas randsone, uten å forringe dagens håndtering av markagrensen». For meg er det viktig at flest mulig får mulighet til å bruke naturen og det må legges til rette for det. Derfor er jeg for turveier, flere lysløyper, skiløyper og sykkelstier. Derfor sier vi ja til kunstgress på grusbanen på Haraløkka. Derfor heier jeg på Rustad IL, som vil bygge ut skistadioen på Skullerudstua. Det må også være plass for terrengsyklister i marka et sted.

I friluftslivets år er viktig at de av oss som er glad i marka også er villig til å tenke på hvordan vi skal legge til rette for at flere kan bruke marka på sin måte. Derfor kan vi ikke på forhånd si ja til alle forslag som kan komme, men vi sier heller ikke nei på forhånd. Vi kommer til å gå skikkelig inn i hver eneste sak som blir fremmet. De må vurderes kritisk og enkeltvis, i forhold til naturmangfold og balansen mellom tilrettelegging og uberørt natur.

Jeg har ambisjoner om at vi skal klare å finne den rette balansen der idretts- og friluftsliv kan utvikles og drives aktivt, samtidig som vi tar vare på marka. For et Arbeiderparti-byråd er det helt uaktuelt å støtte en politikk som betyr en uthuling av markaloven.

Vi kan gjerne møtes på Sarabråten en dag for en prat både om marka og Oslos utfordringer!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.