GODE VENNINNER: Birgit Skarstein fra «Ingen grenser» møtte Louiza Louhibi på et AUF-møte i sommer. Begge har den siste tiden vært tydelige profiler i media - der de har kjempet for inkluderende arbeidsliv og mot voldtekt og ekstremisme. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
GODE VENNINNER: Birgit Skarstein fra «Ingen grenser» møtte Louiza Louhibi på et AUF-møte i sommer. Begge har den siste tiden vært tydelige profiler i media - der de har kjempet for inkluderende arbeidsliv og mot voldtekt og ekstremisme. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Ingen skal stå i veien for oss

Birgit Skarstein (23) og Louiza Louhibi (21) har kommet styrket ut av hver sin krise. Begge har valgt å dele sin historie med det norske folk. Det angrer de ikke på.

(Dagbladet): - Det har vært sorg, men jeg har ikke grått meg selv i søvn. Å komme seg gjennom en slik krise handler om motivasjon. Det er ingen som plukker deg opp og bærer deg videre — det må du gjøre selv, sier Birgit Skarstein.

Hun ble lam fra livet og ned etter en mislykket epiduralbedøvelse. Men hun nektet å la seg knekke av sykehustabben, og valgte i stedet å dele sin skjebne med 1,4 millioner tv-seere gjennom «Ingen grenser».

Ved siden av rullestolen sitter venninna Louiza Louhibi. Også hun har måttet lære seg å leve med en sorg som aldri vil forsvinne. Som 17-åring ble hun utsatt for overgrep, og i november valgte hun å gi voldtekt et ansikt på forsiden av VG. I forrige uke ble hun tildelt Fritt Ords honnørpris.

- Vi har begge vært flinke til å ta tak i livene våre. Ingen skal stå i veien for oss, sier Louhibi.

Ville engasjere seg De møttes på en AUF-samling etter en grusom sommer. De hadde lenge planlagt å melde seg inn, men det var bildene fra Utøya som til slutt fikk dem til å bli en del av organisasjonen.

- Jeg kjente at det var viktig å engasjere seg politisk. Ikke bare privat, men offentlig, sier Louhibi.

Gjennom seks episoder av «Ingen grenser» og en rekke avisoppslag, har Skarstein fortalt det norske folk hvordan det er å leve med to bein uten funksjonsevne.

- Man må gi av seg selv for å sette fokus på viktige saker. Men grensen går ved privatlivet mitt, sier hun.

- Utrolig givende Selv om de to deler mye av det samme engasjementet, så er det også mye som skiller dem.

- Louiza fronter en helt annen type sak hvor hun møter motdebattanter. Og for meg har ikke livet forandret seg i så stor grad. Jeg er samme person som før, men med mer slagkraft, sier Skarstein.

Den slagkraften bruker hun til å kjempe for studentvelferd og inkluderende arbeidsliv. Nå har Skarstein tatt pause i studiene for å jobbe som leder av velferdstinget i Oslo og Akershus.

- Det er utrolig givende å kunne jobbe for 60.000 studenter og sette fokus på bolig, barnehager og andre studentvelferdstilbud. Det er vel så viktig som andre politiske saker, sier hun.

- Lært mye For Louhibi har det vært viktig å bruke seg selv for å skape engasjement.

- Mange etterlyser politikere som snakker fra hjertet. Der har jeg lært mye. Det er greit å legge følelser i politiske saker, sier hun.

Gjennom sin personlige beretning og med ulike typer arbeid har hun rettet medias oppmerksomhet mot voldtekt og ekstremisme.

- Jeg holder foredrag på seminarer og sitter også i en gruppe som jobber mot voldtekt og er i gang med en plan med ulike tiltak. Jeg er opptatt av at ord blir til handling i politikken. Jeg savner fortsatt ressurser til overgrepsmottaket og mer fokus på holdningsprosjekter på skoler. Kunnskap er også viktig for meg, derfor tar jeg meg også mye tid til å hente inn fakta og opplysninger via bøker og seminarer.

Og det er nettopp i møte med andre ofre hun finner meningen i det hun driver med.

- Når jeg har stått fram på denne måten ser folk en sterk 21-åring. Det ikke alle ser, er det harde arbeidet. Jeg møter voldtektsofre og hører deres historier. Dette kan være barn, eller voksne som aldri har anmeldt overgrepet. De har tillit til meg fordi jeg sto fram. Det er disse historiene som gjør at jeg fortsetter, sier Louhibi.

- Påvirker meg I januar varslet hun PST om den muslimske ekstremismegruppa som la ut en trusselvideo på YouTube. Da hadde hun også mottatt trusler og grov sjikane på Facebook.

Louhibi forteller at hun har måttet ofre mye i kampen for det hun tror på.

- Jeg føler det er verdt det, men jeg lyver hvis jeg sier at det ikke påvirker meg, sier Louhibi.

Begynte å sjelve Voldtekten preget henne også fysisk.

- Jeg fikk problemer med å snakke skikkelig, språket mitt ble ødelagt. Og jeg begynte å skjelve. Det var en angst som ikke slapp taket, og jeg måtte jobbe veldig hardt med meg selv, forteller Louhibi.

Hun lærte å si til seg selv at det var greit å gjøre feil.

- Jeg var i en fase der jeg oppsøkte forskjellige miljøer, og jeg reiste på utenlandsturer på egenhånd. Grunnen til at jeg er så sterk i dag er at jeg lærte hvor viktig det var å være ærlig med seg selv.

- Er for sta Birgit Skarstein har kjempet en annen kamp. På vei inn i medias søkelys så hun seg selv på en ny måte. Det har ikke alltid vært like behagelig.

- Når man er så synlig i media, så blottstiller man seg. Da blir man sårbar, og lærer mye om seg selv. Jeg har møtt meg selv i døra, og sett «sånn er jeg».

- Hvordan er du?

- Ganske sta. Litt for sta. Jeg har lært ting om meg selv som ikke er så bra, og samtidig har hele Norge sittet og sett på det samme. Men forhåpentligvis bidrar dette til økt selvinnsikt, samtidig som historiene vi forteller kanskje kan gjøre noe for andre.

Skarstein har også fått kritikk.

BRUKER SEG SELV: - Man må gi av seg selv for å sette fokus på viktige saker, sier Birgit Skarstein (t.h.) og Louiza Louhibi. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BRUKER SEG SELV: - Man må gi av seg selv for å sette fokus på viktige saker, sier Birgit Skarstein (t.h.) og Louiza Louhibi. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er flere som er uenige i tv-konseptet. De kaller det «freakshow» og «sirkus». Men det må man være forberedt på når man utsetter seg for slik eksponering, sier hun.

Inspirert av venninna Før de valgte å gå ut med hver sin historie, pratet venninnene om hvordan de har taklet hver sin krise. Og de har lært av hverandre.

- Jeg blir inspirert av Birgit, og den styrken hun viste på «Ingen grenser», sier Louhibi.

Nå håper de at også andre unge kvinner vil la seg inspirere.

- Det burde være flere damer som deltar i den offentlige debatten, sier Louhibi, før Skarstein skyter inn:

- Men det må være på grunn av kunnskapen de besitter, ikke fordi de er kvinner.

- Høyere krav - Er det vanskeligere for en ung kvinne å hevde seg i ordskiftet?

- Det kan det være. For at kvinner skal bli tatt seriøst stilles det enda høyere krav til velbegrunnete og faktabaserte utspill. Kvinner er også reddere for å bli «tatt», sier Skarstein.

Mens Louhibi er tydelig på at hun ønsker å fortsette sin politiske karriere, tar Skarstein forbehold.

- Hvis jeg kan forsvare en plass i offentligheten, så blir jeg der. Men jeg kommer ikke til å knipe meg fast, sier Skarstein.

VIL PÅVIRKE: Birgit Røkkum Skarstein (t.v.), brenner for et inkluderende arbeidsliv. I januar fulgte hun arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på vinterkonferansen på Sundvollen, og fikk hilse på administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter. Foto: Morten Holm /  SCANPIX
VIL PÅVIRKE: Birgit Røkkum Skarstein (t.v.), brenner for et inkluderende arbeidsliv. I januar fulgte hun arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på vinterkonferansen på Sundvollen, og fikk hilse på administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
TOK TIL GATENE: Etter de mange overfallsvoldtektene i fjor høst valgte mange å hjelpe natteravnene med å sikre Oslos gater. Det gjorde også leder i Oslo AUF Vegard Wennesland og Louiza Louhibi. Foto: Håkon Eikesdal
TOK TIL GATENE: Etter de mange overfallsvoldtektene i fjor høst valgte mange å hjelpe natteravnene med å sikre Oslos gater. Det gjorde også leder i Oslo AUF Vegard Wennesland og Louiza Louhibi. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer