DEBATT

DEBATT: Seniorene i arbeidslivet

Ingen skal tvinges til pensjon

Det er meningsløst å presse våre beste folk ut av arbeidslivet når de passerer 60 år.

BENKES: Er det rett å tvinge folk ut av arbeidslivet? Foto: Eduardo Regueiro / Shutterstock / NTB scanpix
BENKES: Er det rett å tvinge folk ut av arbeidslivet? Foto: Eduardo Regueiro / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert år blir tusenvis av nordmenn i visse yrker tvunget til å gå av med pensjon før alle oss andre. Det er ikke fordi de er utdaterte, slitne eller udyktige. Det er ene og alene fordi de passerer en viss alder, og dermed blir ofre for særaldersgrensen. Den innebærer en plikt til å gi seg med yrket sitt, uavhengig av om man faktisk kan gjøre jobben eller ikke, og uavhengig av om man faktisk ønsker å gå av.

Regelen stammer fra en tid der det meste av arbeid innebar fysiske anstrengelser, og det gjerne ikke var hensiktsmessig å omskolere arbeidstakeren til andre roller. Den gjelder for alt fra politifolk, sykepleiere, jordmødre, Forsvarets personell, rådmenn (!) og brannfolk, og de vanligste grensene er 60, 63 eller 65 år.

Særaldersgrensen er bare blitt mer og mer meningsløs etter hvert som tiden har gått. Politiet skriker for eksempel etter flere etterforskere, samtidig som vi tvangspensjoner de beste og mest erfarne politifolkene når de fyller 60 år. Sagt på en annen måte: Derrick kunne aldri vært filmet i Norge, for han hadde blitt pensjonert i episode 1.

Vi har snakket med dyktige politifolk som ønsker å jobbe videre med etterforskning eller kriminalitetsforebygging. På grunn av særaldersgrensen må de søke jobb som vektere eller rettsbetjenter. Vi hører liknende historier fra andre yrkesgrupper over hele landet. Dette er sløsing med dyrebare ressurser, og urettferdig mot alle som fortsatt vil gjøre en innsats i jobben de brenner for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer