LEDER

Ingen skam å snu i tåka

Det var ingen andre enn han selv som satte foten ned.

FULL RETRETT: Torbjørn Røe Isaksen (H).
FULL RETRETT: Torbjørn Røe Isaksen (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har snudd. I Stortingets spørretime denne uka varslet han at han likevel vil evaluere hva 600 ekstra lærere i ungdomsskolen, til en pris av 1,5 milliarder kroner, har betydd for elevenes læring. Det var den rødgrønne regjeringen som vedtok det såkalte lærerløftet i 2012. Forsøket ble innledet i 2013. Det skulle vare i fire år og evalueres underveis. Etter at Torbjørn Røe Isaksen overtok ledelsen i Kunnskapsdepartementet høsten 2013, ble det sendt ut et «stopp-brev» til Utdanningsdirektoratet med beskjed om å kansellere den planlagte evalueringen.

Avbestillingen har virket uforståelig på mange. En grundig vurdering av hva økt lærertetthet betyr for skolemiljø og læringsutbytte, kan umulig kalles overflødig. Dagsavisen har stilt spørsmål om avlysningen flere ganger, og Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har kalt statsrådens holdning useriøs. Ingen minister kan bruke 1,5 milliarder kroner uten å si hva resultatet blir, har hun gitt uttrykk for. Da SV-leder Audun Lysbakken tok saken opp i Stortinget i februar i år, la kunnskapsminister Røe Isaksen skylda for den avlyste evalueringen på de rødgrønne. «Hvis man skal drive god følgeforskning, kan man ikke gjøre det to eller tre år ut i et prosjekt, da må man fra første øyeblikk rigge følgeforskningen (...) Det ble ikke gjort. Det var heller ikke mulig å gjøre noe med det i etterkant,» svarte han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer