Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen skam å snu i tåka

Det var ingen andre enn han selv som satte foten ned.

FULL RETRETT: Torbjørn Røe Isaksen (H).
FULL RETRETT: Torbjørn Røe Isaksen (H). Vis mer
Meninger

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har snudd. I Stortingets spørretime denne uka varslet han at han likevel vil evaluere hva 600 ekstra lærere i ungdomsskolen, til en pris av 1,5 milliarder kroner, har betydd for elevenes læring. Det var den rødgrønne regjeringen som vedtok det såkalte lærerløftet i 2012. Forsøket ble innledet i 2013. Det skulle vare i fire år og evalueres underveis. Etter at Torbjørn Røe Isaksen overtok ledelsen i Kunnskapsdepartementet høsten 2013, ble det sendt ut et «stopp-brev» til Utdanningsdirektoratet med beskjed om å kansellere den planlagte evalueringen.

Avbestillingen har virket uforståelig på mange. En grundig vurdering av hva økt lærertetthet betyr for skolemiljø og læringsutbytte, kan umulig kalles overflødig. Dagsavisen har stilt spørsmål om avlysningen flere ganger, og Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har kalt statsrådens holdning useriøs. Ingen minister kan bruke 1,5 milliarder kroner uten å si hva resultatet blir, har hun gitt uttrykk for. Da SV-leder Audun Lysbakken tok saken opp i Stortinget i februar i år, la kunnskapsminister Røe Isaksen skylda for den avlyste evalueringen på de rødgrønne. «Hvis man skal drive god følgeforskning, kan man ikke gjøre det to eller tre år ut i et prosjekt, da må man fra første øyeblikk rigge følgeforskningen (...) Det ble ikke gjort. Det var heller ikke mulig å gjøre noe med det i etterkant,» svarte han.

Saken er imidlertid den at daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) godkjente følgeforskningen. Det står også i de rødgrønnes statsbudsjett for 2013. Røe Isaksen angrep med andre ord de rødgrønne for noe som er hans egen unnlatelsessynd. Det var ingen andre enn han selv som satte foten ned for evalueringen. Det er kritikkverdig at han har forsøkt å tåkelegge sin egen avlysning. Man kan spørre hvorfor. Det er mulig at han ikke ønsket kunnskap om et tiltak som Høyre er imot.

Vi skal likevel berømme Torbjørn Røe Isaksen for at han har gjort full retrett i saken. Om hans regjering skulle velge å avslutte forsøket med ekstra lærere i 2017, kan vi i det minste forvente et uavhengig svar på hvor effektivt det har vært. En seriøs dokumentasjon vil være til beste for lærere og elever på ungdomstrinnet. Derfor skal vi ikke her forfalle til Høyres foretrukne retorikk om tåkefyrster og vinglete politikk. Tvert imot vil vi minne om at det aldri er noen skam å snu når terrenget er tåkelagt.