Anmeldelse: Helga Hjorth - «Arkivarens testamente»

Ingen skandaler her, nei

Om det finnes et budskap i Helga Hjorths roman, er det at visse familiehemmeligheter muligens burde forbli hemmelige.

UFORLØST: Hjorths roman er spennende, men handlingen kunne med fordel vært mer konsentert, skriver Cathrine Krøger. Foto: Lars Eivind Bones
UFORLØST: Hjorths roman er spennende, men handlingen kunne med fordel vært mer konsentert, skriver Cathrine Krøger. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Ikke alle hemmeligheter er verdt å blø for», heter det i Helga Hjorths «Arkivarens testamentet». Og om noen er ute etter å lese inn en link til hennes forrige roman «Fri vilje» (2017), må det være nettopp dette. At det å avsløre familiehemmeligheter ikke nødvendigvis fører noe godt med seg.

Det er likevel lite som tyder på at Helga Hjort har til hensikt å bore videre i den betente familiekonflikten med søsteren Vigdis.

Selv kaller hun denne boka en røverroman, og i den grad den er virkelighetsnær må det være settingen. Helga Hjort jobber som jurist i Riksarkivet, og det er hun har lagt handlingen, riktignok under det fiktive navnet Arkivet.

Eksentrisk spesialarkivar

I Arkivet møter vi spesialarkivar Gudmund Gravdal. Han har, av grunner som avsløres etter hvert, en spesiell forkjærlighet for sin unge kollega Nora. Da Gudmund dør, blir Nora kalt inn til hans advokat. Der har Gudmund etterlatt henne et mystisk brev. Det inneholder hans adgangskort og instrukser om at hun i Arkivets minst besøkte etasje, bak arkivet etter kontoret for Belgisk murstein, vil finne en eske. Den skal hun ikke åpne, men tilintetgjøre. Om hun følger instruksen, vil hun arve alt han eier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer