Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen skolebarn vil bli snømåkere

Høyre satser på menneskefiendtlig symbolpolitikk som løsningen på unge menneskers lidelser.

PÅ LETING ETTER MENINGSFYLT ARBEID: «I informasjonssamfunnet er vedhogsten snart borte som reell yrkesvei, noe som svekker muligheten for at å hogge ved vil gjøre deg friskere», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jon Terje H. Hansen
PÅ LETING ETTER MENINGSFYLT ARBEID: «I informasjonssamfunnet er vedhogsten snart borte som reell yrkesvei, noe som svekker muligheten for at å hogge ved vil gjøre deg friskere», skriver kronikkforfatteren. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer
Debattinnlegg

Høyre og Frp ville sette trygdemottakere til snømåking og liknende arbeid. I virkeligheten er denne debatten ikke annet enn blanding av etikk og samfunnsøkonomi på et ikke spesielt oversiktlig vis. Var man en mistenksom sjel med falmet tro på menneskeheten kunne man mistenke partiet Høyre for å utnytte folkets forvirring rundt jobb- og samfunnsøkonomiske spørsmål for politisk vinning. Men slike kynikere kan man jo ikke være, i alle fall ikke uten dokumentasjon.

Fysisk kapable mottakere av trygdeytelser skal tvinges ut i aktiviteter som snømåking, bærplukking og vedhogging, fordi folk jo beviselig blir syke av lediggang. I tillegg har man det moralske aspektet, som ligger som en klam fuktig klut over partiets forslag. Å gå aktivitetsløs er umoralsk. Ingen jobb eller aktivitet korrumperer mennesket, er budskapet svært mange på høyresiden av norsk politikk forsøker å hevde. Men det moralske er ikke partiets uttalte fokus. Her er det omtanke for folkehelsen som er det viktige. Men svikter ikke logikken når man skal bruke tvang for å få folk “ut av godstolen”? Hva slags arbeid bør samfunnets mindre ressurssterke mennesker ut fra et helsemessig og samfunnsøkonomisk perspektiv egentlig settes til, om man skal tenke i konstruktive termer? Og hva er Høyres løsninger? Svaret på sistnevnte spørsmål er nesten utelukkende eksempler på arbeid som er enten repetitivt eller i ferd med å gjort overflødige av den industrielle revolusjonen.

Det er rimelig å anta at folk blir friske av å jobbe med ting som føles meningsfylt. Hva skal til for at det man jobber med oppleves meningsfylt nok til å gi en indre følelse av tilfredsstillelse i den grad at det har en helsebringende effekt? Denne debatten kamufleres kanskje under folkehelsemotivet alle stiller seg bak viktigheten av. I praksis ligger fokuset på moral, hvem har gjort seg fortjent til hva? I hvilken grad har man gjort seg lønnet til sine ytelser? Hvem fortjener å spise bløtkake i himmelen, hvem fortjener å knuse stein? Det virkelige politiske spørsmålet burde være hvordan arbeidet best kan fordeles på en måte som gjør flest mulig så friske som mulig. I informasjonssamfunnet er vedhogsten snart borte som reell yrkesvei, noe som svekker muligheten for at å hogge ved vil gjøre deg friskere. Ingen skolebarn vil bli snømåkere. Høyre løser samfunnsøkonomiske problemer under en moralsk klangbunn om at handling gir lykke. Maslow er så til stede hos oss uavhengig av om vi i det hele tatt har hørt navnet hans, at skal man føle at man bidrar i samfunnet er det visse minstemål til selvrealisering som må oppfylles.

Det kan være filantropi, å slå et slag for de som har det vanskeligere enn seg selv. Det kan være økonomi, gode penger tjent, ei gulrot i form av å øke sin materielle velstand. Alternativt kan det være kreativitet, følelsen av å skape noe, å oppnå noe unikt, noe som bare kan skapes av en person med den miksen av kognitive egenskaper som nettopp du besitter. Å skape noe som verken mennesker før eller etter deg vil kunne gjenskape. En utfordring er en annen kilde til inspirasjon. Intellektet settes på prøve. Tilegnede egenskaper blir tatt i bruk. Dette er bare noen av eksemplene.

Å hogge ved tilfredsstiller ingen av disse kriteriene. Du blir ikke rik, du hjelper ingen som har det vanskelig, du skaper ikke noe unikt, og du settes ikke på prøve mentalt. Du står rett opp og ned med en øks i hånda og gjentar den samme øvelsen til noen ber deg om å slutte. Sett bort fra en for noen potensielt meditativ oppside, så har denne aktiviteten for de aller fleste null verdi. Arbeid som føles meningsløst er potensielt sykeliggjørende. Måten Høyre så selvsikkert slår fast at det er sunnere å kløyve vedkubber i to enn å gå hjemme er en mildt sagt en tendensiøs idé, mer konstruert for å fremme en agenda enn noe annet. Det hadde vært artig å se kalkulatorpartiet grave fram presise tall som underbygget disse påstandene.

Tar man ting back to basics handler det som nevnt om moral som populistisk verktøy i politikken. Ved å kløyve ved bidrar du til det kapitalistiske system ved at du skaper verdier, i motsetning til om du går hjemme og er en person som ikke fungerer som et kapitalistisk tannhjul. Det eneste belegget Høyre har for at det er mer helsebringende å kløyve ved enn å gå aktivitetsløs forutsetter at enten A: Vedkommende som kløver ved har en voldsomt sterk følelse av moralsk forpliktelse overfor et kapitalistisk system (som med all sannsynlighet er så intrikat at vårt gjennomsnittsmenneske ikke vil ha noen mulighet for å forstå noe av hvordan det fungerer) at å avstå fra å skape verdier vil ha alvorlige negative konsekvenser for den psykiske helsen eller B: Aktivitetene som vedkommende foretar seg i tidsrommet han/hun avstår fra verdiskapning og heller mottar ytelser fra staten i seg selv har så negative konsekvenser for personens psykiske helse at absolutt all aktivitet har helsebringende verdi. Hva slags aktiviteter kan det være som tilfredsstiller disse kravene, som er skadelige nok til at de bidrar til nedsatt folkehelse? Å spille Playstation? Kanskje på grunn av nedarvede postlutheranske illusjoner rundt konseptet verdiskapning, men utover den muligheten ser jeg ikke helt noe gyldig poeng her.

Å lese bøker versus å hogge ved? Dette er en no brainer. Strandet du på en øde øy og fikk tilbud om å være der resten av livet og leve av bær og røtter mens du enten leste bøker eller kløvet ved, ville du ikke vært i tvil. Det er ganske få aktiviteter trygdemottakere eller folk som står utenfor arbeidslivet kan velge som vil være mer skadelig enn å hogge ved (sett bort fra rus, men det er en egen stor debatt som vi ikke har plass til her). Høyre er et parti som ofte spiller på at de tør å stille de vanskelige spørsmålene og ta de harde valgene, spesielt i forhold til trygdeytelser og arbeidsliv - hva med å stille de virkelig tøffe spørsmålene? Avdoktrinering av Maslows behovspyramide? Sensur av internett og sosiale medier? Befolkningskontroll? I et Norge der barn lærer i ung alder at det å lykkes ligger i å gjøre repetitive bevegelser på vegne av en usynlig størrelse og det er umulig å logge inn på Facebook for å se hva resten av landet mener om saken, så skal du nok se at henvendelsene til NAV fra motivasjonsløse unge raser til et rekordbunnivå. Men dette er en utopi, og Høyre med kalkulator i baklomma og den samfunnsøkonomiske fasiten i hånd burde i alle fall vite dette. Skal du gi folk lyst til å gjeninntre i arbeidslivet er du nødt til å tilby dem noe google ikke kan fortelle dem på 1,2 sekunder at maskiner kan gjøre. Alternativt er du nødt til å bite i det sure eplet og gi sosiale ytelser. En mulighet er selvsagt også å bringe dem til stillhet på andre måter, men så tøffe beslutninger tror jeg selv ikke Høyre er i stand til å ta, selv når vi endelig skriver 2013.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling