Coronaeksperiment:

Ingen smittet etter dette

I slutten av mars samlet 5000 uvaksinerte spanjoler seg på en rockekonsert i Barcelona. Det ble ikke praktisert sosial distansering, og publikum kunne nyte alkohol under arrangementet. Nå er resultatet fra eksperimentet klart.

CORONA-EKSPERIMENT: Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

I slutten av mars samlet 5000 uvaksinerte spanjoler seg på en rockekonsert i Barcelona. Det ble ikke praktisert sosial distansering, og publikum kunne nyte alkohol under arrangementet.

Gjestene måtte imidlertid bruke munnbind til enhver tid - og ta en hurtigtest før de gikk inn i arenaen. Bare påmeldte som testet negativt fikk bli med på konserten.

Hensikten var å se om munnbind og massetesting var nok til å forhindre smittespredning. Gjestene ble PCR-testet to uker etter konserten.

Ingen tegn til smitteutbrudd

Tirsdag melder nyhetsbyrået AFP at eksperimentet var vellykket. Foreløpige tall viser ingen tegn til smitteutbrudd som følge av konserten, ifølge arrangørene.

I de to ukene etter konserten, ble det bare registrert smitte hos seks av de nesten 5000 deltakerne. Fire av disse skal trolig ha blitt smittet andre steder, skriver den katalanske kringkasteren CCMA.

Blant konsertdeltakerne var det i snitt 130,7 smittetilfeller per 100 000 innbyggere i perioden, mindre enn halvparten av snittet i Barcelona i perioden for tilsvarende aldersgruppe, skriver NTB.

Det tallet var 295,5 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, heter det videre.

STÅR TETT: Under konserten i Barcelona ble ikke sosial distansering praktisert, men alle deltakere hadde på seg munnbind. Foto: NTB / AP Photo / Emilio Morenatti
STÅR TETT: Under konserten i Barcelona ble ikke sosial distansering praktisert, men alle deltakere hadde på seg munnbind. Foto: NTB / AP Photo / Emilio Morenatti Vis mer

- Lite skritt

- Dette er nok et lite skritt mot å kunne holde konserter og kulturelle arrangementer under pandemien, sa Dr. Boris Revollo til The Guardian, mens eksperimentet pågikk.

Han er virolog og én av dem som er ansvarlige for forskningseksperimentet, som fant sted i Barcelona i Spania.

- Følger med

En arbeidsgruppe nedsatt av kulturminister Abid Q. Raja (V), kalt Sommergruppa, leverte en innstilling til statsråden i mars, hvor de konkluderte med at sommerens festivaler kan gjennomføres med risikoreduserende tiltak.

Vaksinering, hurtigtesting, helsepass og andre etablerte smitteverntiltak er oppskriften for å kunne gjennomføre store festivaler i sommer, slo de fast.

I mars uttalte kulturminister Abid Q. Raja til Dagbladet at regjeringen følger med på hvordan andre land forsøker å løse store arrangementer i forbindelse med lignende eventer her til lands.

- Vi registrerer at det foregår flere lignende prosjekter (som i Barcelona, red.anm.) rundt omkring i Europa. På generelt grunnlag er det bra at vi får mest mulig kunnskap om virusets natur, herunder også smittespredning. Regjeringen følger aktivt med på håndteringen av pandemien og testarrangementer og arbeidet med gjenåpning i andre land. Med det sagt er det viktigste per nå at vi fortsatt jobber med å få smittetrykket ned her hjemme, og vi har strenge nasjonale og lokale tiltak for å lykkes med det, uttalte Raja til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer