- Ingen spørsmål om krig, fred og politikk

Når landets vakreste skal kåres i Frøken Norge-finalen.

(Dagbladet.no): Lørdag kveld kan vi benke oss foran tv-skjermene og følge med på hvordan tolv norske jenter tar seg ut i badedrakt og ballkjole. Missegeneral Geir Hamnes lover at deltakerne ikke skal svare på spørsmål om krig, fred og politikk og sånn.

- Deltakerne er aldri blitt spurt om krig og fred og politikk. Derimot har deltakerne en tendens til å svare at de er svært opptatt av det.

- Jeg snakket med et medlem av den internasjonale missejuryen. Hun kunne ikke få sagt hvor lei hun var av å høre unge jenter snakke om de sultne barna i Afrika, sier missegeneralen til Dagbladet.no.

Selv kan Geir Hamnes markere 20 års jubileum som missegeneral. I denne perioden har han opplevd store forandringer i jobben.

- Jentene er selvsagt like flotte nå som den gang. Forandringen går mer på folks holdninger til skjønnhetskonkurranser, mener Hamnes og peker ut tidligere missevinner Mona Grudt som den store banebryteren.

Før og etter

Det var en kveld i Los Angeles i 1990 at Mona Grudt ble kronet til Miss Universe. Plutselig var stjørdalsjenta blitt verdens vakreste. Det ga audiens hos det daværende kronprinsparet Harald og Sonja. Også Jan P. Syse, som var statsminister den gangen, fikk hilse på Norges Miss Universe.

- Jeg pleier å si at det er to tidsregninger. En før og en etter Mona Grudt. Hun var med på å ufarliggjøre missekonkurranser.

FORBILLEDLIG: Missegeneralen Geir Hamnes mener Dagblad-reklamen er betegnende nok, fordi deltakerne i de internasjonale missekonkurransene har en forkjærlighet for å snakke om krig og sult. Foto: Dagbladet-annonse
FORBILLEDLIG: Missegeneralen Geir Hamnes mener Dagblad-reklamen er betegnende nok, fordi deltakerne i de internasjonale missekonkurransene har en forkjærlighet for å snakke om krig og sult. Foto: Dagbladet-annonse Vis mer

- Ufarliggjøre?

- Ja, før var Kvinnefronten veldig opptatt av å demonstrere mot skjønnhetskonkurranser. Nå har de skjønt at det er bortkastet tid å engasjere seg i. Missekonkurranser er en uskyldig affære hvor jentene er med helt frivillig. Det er ikke skummelt.

Stor interesse

Foran årets finale av Frøken Norge har TV 2 sendt fire presentasjonsprogrammer og fire semifinaler. Responsen har vært overraskende bra, ifølge Hamnes.

- Til sammen har de åtte programmene hatt en oppslutning på 1.3 millioner seere, og det har strømmet inn titusener av sms-stemmer på deltakerne, forteller Hamnes.

Når det indre, i tillegg til det ytre, skal evalueres må de tolv deltakerne blant annet svare på hvordan de tror skjønnhet kan påvirke deres veivalg i livet, og hva de tror konsekvensene vil bli av å stikke av med Frøken Norge-tittelen.

I fagjuryen som skal utpeke Norges representant ti Miss Universe sitter blant andre Kathrine Sørland, Pia Haraldsen. Også prest i Vålerenga kirke Einar Gelius skulle sittet dommerpanelet, men ble bedt om å trekke.

Seerne derimot kan fortsatt være med å stemme fram «Folkets vinner» som skal delta for Norge i Miss World.

Verden kunne klart seg uten

Alt er med andre ord klart til lørdagens finaleshow, hvor både Idol-Tone, Kristian Valen og det engelske boybandet Fun*dmental\'03 skal opptre.

Mona Grudt, som leder showet for sjette gang, får hjelp av Gaute Grøtta Grav til å lede konkurransen hvor det er om å gjøre å finne en miss.

Jubilanten Hamnes gleder seg og håper folk får med seg sendingen. Ikke fordi det er viktig, men fordi det er gøy.

- La oss kalle en spade for en spade. Jeg pleier å si at verden hadde klart seg utmerket uten missekonkurranser. Men så lenge folk vil ha det og populariteten er økende, er det ålreit å være med å lage denne type konkurranser.