Ingen Spotify-dreper fra Apple i kveld heller

iTunes Radio skuffer. Vi fulgte Apple-lanseringene på utviklerkonferansen WWDC.

IOS 7: Enklere, mer elegant, flatere: Apples designsjef Jonathan Ive har tatt grep om Apples movile operativsystem. Foto: APPLE
IOS 7: Enklere, mer elegant, flatere: Apples designsjef Jonathan Ive har tatt grep om Apples movile operativsystem. Foto: APPLEVis mer

Apple årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference (WWDC), begynte i dag, og som vanlig gikk startskuddet med en storstilt produktpresentasjon. Det var syv måneder siden sist Apple viste noe nytt - en halv evighet i den innovasjonssultne teknologibransjen.

Hva kunne Apple by på, etter måneder med dårlig utvikling på børsen og kritikk for manglende innovasjonstakt sammenliknet med Android?

Radio?
Både det mobile operativsystemet iOS og Mac-operativsystemet Mac OS X var overmodent for oppgraderinger, og de kom. Men vel så stor spenning var det knyttet til om Apple ville lansere en fullblods utfordrer til Spotfy og andre strømmetjenester.

Det gjorde Apple ikke.

Som ventet, eller fryktet, kom i stedet  iTunes Radio - en «smart» radiotjeneste med mer enn 200 stasjoner. I tillegg spiller iTunes Radio musikk basert på dine forslag og din spilling i iTunes, og lar deg justere kursen en smule underveis.

Med andre ord: En tjeneste omtrent som svært gamle travere som Pandora og Last.fm - og alt annet enn innovativ.

For alt jeg vet er tjenesten en fryd å bruke, og enkelte vil nok være fornøyde emd et begrenset radiokonsept. Men jeg har vondt for å se at den kan være et våpen Apple vinner musikkrigen mot Spotify, Napster, Google og de andre med. Kresne musikkbrukere har svært mye å velge i i 2013,  og satt en hel del på spissen er dette en musikktjeneste slik de ble gjort i 2005 - da Pandora ble lansert. «iTunes Radio gjør det mulig å høre på musikk fra radiostasjoner som er laget for deg — det er en utrolig opplevelse», sier Eddy Cue, Apples Senior Vice President of Internet Software and Services, i en pressemelding, og det er nesten litt flaut.

iOS 7
Apple har mistet forspranget man hadde til Googles Android-operativsystem på mobilplattformen, både i brukeroppslutning og innovasjonstakt. Etter en del generelt skryt og skamløs neglisjering av utfordringene i markedet, var det tid for den nye utgaven av iOS 7 - den nye versjonen av Apples mobile operativsystem.

Apples designsjef Jony Ive har overtatt iOS-designjobben, og er ingen tilhenger av billige 3D-effekter og teksturer fra den virkelige verden. iOS 7 er «flatere», mindre ornamentert - og lekkert.

Igjen er det mulig å kjenne igjen Ives inspirasjon fra produktdesignet til tyske Braun. Designet er også mer papirliknende og basic, her er det ikke lenger spor av metall, treverk, grønn filt og annet fjas.

- Å installere iOS 7 er som å få en helt ny iPhone, men en du vet hvordan du skal bruke, messer Tim Cook.

På den funksjonelle siden er det mer bruk av bevegelsessensoren inne i apper. Man kan sveipe mellom applikasjoner.

Raskere tilgang til kontrollfunksjoner med et sveip: Hm, minner det ikke litt om Android? Nedenfra og opp, men likevel.

HVA, HAR DU INGEN SPOTIFY-DREPER?: Al Gore og Apple-sjef Tim Cook før kveldens Apple-presentasjon. Foto: SCANPIX
HVA, HAR DU INGEN SPOTIFY-DREPER?: Al Gore og Apple-sjef Tim Cook før kveldens Apple-presentasjon. Foto: SCANPIX Vis mer

AirDrop er Apples forsøk på en nabolagsversjon av DropBox: peer-to-peer deling med dine fysisk nærmeste venner over wi-fi.

Den stemmestyrte assistenen Siri er blitt smartere, og er tett integrert i Apple iOS-i-bilen-tankegang, med tett integrasjon med bilens egen informasjonsvisning. Flere produsenter kommer med støtte for dette. Virker neppe i min Saab. Og sukk: Hun snakker fremdeles ikke norsk.

iOS 7 kommer til høsten.

Slutt på kattene
Mac-operativsystemet OS X ble også presentert i ny versjon. Oppfølgeren til Mountain Lion heter Sea Lion, spøkte Apple. Neida: Apple forlater katterekka i OS-navning, og introduserer OS X Mavericks, oppkalt etter surfestedet i California med de største bølgene.

Mavericks, som slippes til høsten,  byr blant annet på faner i operativsystemet, tagging av dokumenter, og ny støtte for flere skjermer med Dock og menyer tilgjengelig på alle skjermer. Man kan eksempelvis velge å bruke sin flatskjerm-tv som ekstra skjerm for Macen, via AirPlay og Apple TV.

Flere OSX-nyheter:

• AppNap skal gi bedre stømstyring og batterilevetid, takket være opptil 72 prosent reduasert batterilevetid.

• Push-notifikasjoner i Mavericks, som på iOS: Når Macen har vært i dvale, får du vite alt som har skjedd i mellomtida.

• iBooks til Mac. 1,8 millioner ebøker i sjappa, og alt av lesestoff fra iOS-dingsene tilgjengelig på Macen. Kjekt å ha, men hvor mange leser bøker og blader på en Mac? Ikke jeg.

Nye Macer
Som vanlig på WWDC ble det oaså presentert fysiske Mac-nyheter. En helt ny Macbook Air-serie, med bedre batterilevetid. Og så en ny Mac Pro: Det er lenge siden Apples kom med en ny proffmodell, og etter fanfarer og slo-mo på scenen sier produktsjef Phil Schiller: «Can't innovate anymore my ass!», som en hilsen til Apples kritikere.

Nye Mac Pro er en liten, svart sylinder.

Med neste generasjon Xeon-prosessorer, to GPU-er i arbeidsstasjonsklassen, Thunderbolt 2, PCIe-flashlagring og ultrarask ECC-hukommelse leverer 25,1 centimeter høye Mac Pro ekstrem kraft i en  kompakt pakke.

iTUNES RADIO, WOHOO!: Apple-direktør Eddy Cue viser fram Apples nye musikktjeneste. Foto: SCANPIX
iTUNES RADIO, WOHOO!: Apple-direktør Eddy Cue viser fram Apples nye musikktjeneste. Foto: SCANPIX Vis mer

Sa jeg at den er liten, rund og svart, og kommer «senere»?

Et stort gjesp
Det er en stund siden man satt og sa «wow!» på en Apple-lansering. Nye iOS7 ser vanvittig flott ut designmessig, og har en del fine funksjoner, for eskempel når det gjelder multitasking. Men det virker ikke å være fullspekket med revolusjonerende funksjonalitet, og det er et åpent spørsmål om Apple har klart å gjeninnta tronen og trumfer Android med verdens beste mobile operativsystem.

Nye Mac OSX ser også bra ut, men igjen: Det er ikke «wow!» som i gamle dager.

Nye Mac Pro er sikkert en liten råtass av en boks i frekt design, men det er jo bare en boks Apples proffbrukere har under pulten, og slik sett en forsvinnede liten (om enn viktig) del av selskapets virksomhet.

Og iTunes Radio? Et stort gjesp, og noe av et mysterium. Vil ikke Apple beholde grepet om musikkmarkedet?

MAC PRO: Minimalistisk design på Apples nye proffmaskin. Foto: APPLE
MAC PRO: Minimalistisk design på Apples nye proffmaskin. Foto: APPLE Vis mer