LEDER

NAV-skandalen

Ingen tillit til Hauglie

Dagbladet mener: Mistanken om at det er forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, styrkes om saken ikke får konsekvenser på toppen.

ANSVARSPULVERISERING: Under Stortingets høring om NAV-skandalen forsøkte sentrale aktører å skylde på alle andre. Men Dagbladet mener Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) burde ha skjønt alvoret tidligere og grepet inn før skandalen fikk vokse seg enda større. Foto: NTB scanpix
ANSVARSPULVERISERING: Under Stortingets høring om NAV-skandalen forsøkte sentrale aktører å skylde på alle andre. Men Dagbladet mener Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) burde ha skjønt alvoret tidligere og grepet inn før skandalen fikk vokse seg enda større. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ikke sikkert det er snakk om personfeil, det kan være systemfeil, sa statsminister Erna Solberg som den siste innkalte i Stortingets høring om NAV-skandalen. Hun mente det slett ikke var uheldig at Kontroll- og konstitusjonskomiteen i to dager hadde måttet høre den ene lederen etter den andre fordele ansvaret rundt om i statsapparatet til det knapt ble noe igjen til dem selv. Tvert om mente statsministeren at det var bra at alle måtte ta sin del av ansvaret i en så stor og komplisert sak.

Det er vel først og fremst bra for den politiske ledelsen, men en slik ansvarspulverisering er helt uakseptabel i en av tidenes rettsskandaler. Det politiske ansvaret forsvinner ikke, selv om feil kan spores til underliggende etater og bakover i tid. Høringen i Stortinget avdekket at statsråd Anniken Hauglie (H) kunne og burde ha grepet inn på et tidligere tidspunkt og dermed hindret betydelig skade. I stedet for å varsle påtalemyndigheten om en sannsynlig feiltolking av regelverket etter Trygderettens kjennelser som gikk mot Nav, valgte hun å fortsette å tro på en etat som på ingen måte fortjente tilliten. Da hun oppdaget hvilken grov feilvurdering det var, hadde skandalen fått vokse seg enda større med nye 33 domfellelser, ifølge tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer