Ingen tråkker Kreml på tærne uten å bli straffet

Putin-kritiker dømt til fem år for svindel idag.

LÅST FAST : Putin-motstanderen Aleksej Navalnij legges i lås etter å ha blitt dømt til fem åra fengsel. REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix
LÅST FAST : Putin-motstanderen Aleksej Navalnij legges i lås etter å ha blitt dømt til fem åra fengsel. REUTERS/Sergei Karpukhin ScanpixVis mer
Kommentar

EN DOMSTOL i Kirov, øst for Moskva, har i dag gjort det ettertrykkelig klart at ingen tråkker makta på tærne i Vladimir Putins Russland. Dommen mot den opposisjonelle bloggeren Alaksej Navalnij er allment antatt å være politisk motivert. Det var ventet at Navalnji skulle dømmes. Det opposisjonelle miljøet i Russland oppfatter straffesaken mot Navalnij som en hevn for å ha utfordret regimet til Vladimir Putin. Rettssaken oppfattes som et ledd i tilbakerullingen av demokratiet etter at Putin kom tilbake som president for litt mer enn et år siden.

ALEKSEJ NAVALNIJ var mannen som etter duma-valget i desember 2011 kalte maktas parti, Det forente Russland, for «partiet for kjeltringer og tjuver». Den var han som var den viktigste mobilisator da anti-Putin demonstranter fylte gatene i Moskva, og det var i enkelte demonstrasjoner mer mer enn 100 000 mennesker i gatene. Med Facebook og Twitter som mektige våpen har Navalnij vært varsleren som har avslørt korrupsjon helt til topps i det russiske makthierarkiet. Han har også tvitret om husundersøkelser, ganske sikkert til maktas store irritasjon.

- IKKE BARE SITT der. Gjør noe, var Navalnys siste tweet før han ble lagt i jern og ført bort fra rettslokalet i Kirov i ettermiddag. Under hele den mange timer lange domsopplesningen tvitret Navalnij. Dommer Sergei Blinov ba på et tidspunkt Navalny, og andre som også brukte sine smart-telefoner aktivt, om å legge bort telefonene. Men vergen Navalny eller de andre fulgte dommerens oppfordring. Sånn demonstrerte Navalnij at han til tross for at han var dømt, og skulle fengsles, så var han fortsatt kongen av sosiale medier i Russland.

SAKEN MOT NAVALNIJ er fra 2009, da han ifølge dommen underslo 16 millioner rubler, litt over tre millioner norske kroner. Han er dømt for å ha solgt tømmer under markedspris, og stukket fortjenesten fra dette i egen lomme. Men Navalny og den systemkritiske opposisjonen i Russland mener at anklagene er falske, og at dommen er et politisk bestillingsverk fra kretsen rundt president Putin.

I NOE SOM KAN oppfattes som en glipp, gir «systemet» langt på vei Navalnij og opposisjonen rett. En talsmann for Den føderale undersøkelseskomite har begrunnet at straffesaken mot Navalnij ble en sak på følgende måte.

- Hvis et mennsske med all sin styrke forsøker å tiltrekke seg oppmerksomhet, eller hvis jeg kan si det slik, erter myndighetene, og sier «Se på meg, jeg er så prektig sammenliknet med alle andre», vel, da øker interessen for hans fortid og prosessen for å avsløre ham øker av naturlige grunner.

Ordene er Vladimir Markins, talsmann for undersøkelseskomiteen, som tilsvarer FBI i USA.

DOMMEN MOT Navalny var ventet. Regimet til Putin var ikke vist noen nåde mot dem som har angrepet det. Pålegget om at frivillige organisasjoner tvinges til å kalle seg «utenlandsk agent» er et av tiltakene som ruller tilbake demokratiet, og gjør rommet for opposisjon mindre. Det rammer en organisasjon som Golos - Stemme - som dokumenterte omfanget av valgfusket i desember 2011, som var startskuddet for de store anti-Putin demonstrasjonene.

DOMMEN GJØR at Navalnij trekker seg som kandidat til borgermestervalget i Moskva 8. september, sier hans talskvinne. Men det betyr ikke at han forlater russisk politikk. Han avskjedshilsen på Twitter var denne:

- Det er O. K. Prøv å ikke savne meg. Men først og fremst, ikke vær late.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.