BRONSELAGET: Den norske troppen bestod av: Henry Johansen, Øivind Holmsen, Nils Eriksen, Frithjof Ulleberg, Jørgen Juve, Rolf Holmberg, Magdalon Monsen, Reidar Kvammen, Alf Martinsen, Odd Frantzen, Arne Brustad, Sverre Hansen, Fredrik Horn, Magnar Isaksen. Foto: NTB/Scanpix
BRONSELAGET: Den norske troppen bestod av: Henry Johansen, Øivind Holmsen, Nils Eriksen, Frithjof Ulleberg, Jørgen Juve, Rolf Holmberg, Magdalon Monsen, Reidar Kvammen, Alf Martinsen, Odd Frantzen, Arne Brustad, Sverre Hansen, Fredrik Horn, Magnar Isaksen. Foto: NTB/ScanpixVis mer

- Ingen triumfer i norsk fotballhistorie topper Bronselagets bragder i 1936

Hadde Bronselaget spilt kvartfinalen i EM? Det er meget mulig, i hvert fall hvis vi leser spillet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Fotball-EM må klare seg uten Norge denne gangen også. Og du trenger ikke være Snåsamannen for å se at det kan bli lenge til våre beste menn kommer til et stort mesterskap igjen. Da er det bare en ting å gjøre: feire tidligere triumfer. Og ingen triumfer i norsk fotballhistorie topper Bronselagets bragder i 1936.

Bronselaget. Alle fotballinteresserte har en viss formening om hva dette legendariske mannskapet utrettet, men vi har ikke sett dem med egne øyne, så historien må fortelles igjen og igjen. Det er akkurat det Øyvind Steen Jensen gjør i den ferske boka Bronselaget - Historien om Norges største fotballhelter.

OL i Berlin i 1936 skulle være en PR-maskin og en maktdemonstrasjon for Nazi-Tyskland. Ikke minst i fotball. Tyskland skulle vinne, sånn var det bare. Enkelte ting har ikke forandret seg. I dag er OL-fotball like opphissende som gamle episoder med Derrick og Harry Klein, men før krigen var OL det viktigste internasjonale fotballmesterskapet. VM var bare surr, og EM fantes ikke. 16 lag fra fem verdensdeler deltok i turneringa, og det var ikke nødvendig å gå gjennom nervepirrende kvalifiseringer for å komme seg dit. Det var nok å melde seg på. Det er litt ergerlig at denne praksisen ikke eksisterer lenger. Da hadde til og med Høgmos disipler hatt en fair sjanse til å være med blant se store, vil jeg tro.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn