Ingen tvil om hvilken sjanger bokhandlerne er mest glade i

Disse kan vinne Bokhandlerprisen.

KONKURRERER OM PRIS: Venninnene Unni Lindell (t.v.) og Anne B. Ragde er begge nominert til Bokhandlerprisen i år. Her er de sammen på Aschehougs hagefest i 2007.
Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
KONKURRERER OM PRIS: Venninnene Unni Lindell (t.v.) og Anne B. Ragde er begge nominert til Bokhandlerprisen i år. Her er de sammen på Aschehougs hagefest i 2007. Foto: NINA HANSEN / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) For forfatterne er den en gjev pris å få, for den deles ut av dem som selger bøkene, og vinneren er nærmest garantert stabelsalg i mange av landets bokhandler fram mot jul.

I dag offentliggjorde Bokhandlerforeningen hvilke ti norske bøker som er nominert til årets Bokhandlerpris.

Prisen deles ut 25. november.

Gjengangere
På nominasjonslista er det mange gjengangere: Både Tore Renberg, Jon Michelet og Siri Pettersen er nominert for oppfølgere til bøker de var nominert for i fjor.

Da var det Cecilie Enger som fikk prisen, for boka «Mors gaver».

Anne B. Ragde fikk prisen for «Eremittkrepsene» i 2005, og er i år nominert for «Jeg har et teppe i tusen farger». Mens Jan-Erik Fjell fikk prisen for debutboka «Tysteren» i 2010, og er nominert for «Rovdyret», ei ny bok i samme krimserie, i år.

- Nominasjonslisten bærer preg av en sterk bokhøst med kritikerroste utgivelser, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, i en pressemelding.

Glade i romaner
Stensen sier at bokhandlerne har stemt på 100 ulike, nye norske titler. Likevel viser nominasjonslista tydelig hvilken sjanger de er mest glade i. For selv om prisen i utgangspunktet kan gå både til sakprosa-bøker, alle typer skjønnlitterære bøker, samt barne- og ungdomsbøker, gis den nesten alltid til voksenromaner.

Alle årets nominerte bøker er romaner, men én av dem, Siri Pettersens fantasybok «Råta», er utgitt som ungdomsroman. Fire av bøkene på nominasjonslista er krimbøker.

Dagbladet har anmeldt flere av bøkene på lista. Klikk på lenkene for å lese anmeldelsene i DB Pluss.

Anne B. Ragde: «Jeg har et teppe i tusen farger»
Carl Frode Tiller: «Innsirkling 3»
Frode Granhus: «Djevelanger»
Jan-Erik Fjell: «Rovdyret»
Jon Michelet: «En sjøens helt: Gullgutten»
Lars Mytting: «Svøm med dem som drukner»
Siri Pettersen: «Råta»
Tore Renberg:
«Angrep fra alle kanter»
Trude Teige:
«Jenta som sluttet å snakke»
Unni Lindell:
«Brudekisten»