Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen tvil om Norges holdning

CIA-FLY: Generalsekretær Petter Eide i Amnesty Norge anklager i Dagbladet onsdag 5. april Norge for å være «tilfreds med en løgn» i spørsmålet om hemmelige fangefly. Dette er en grunnløs påstand. Det er ikke riktig at «det eneste Norge gjorde etter forespørsel fra Europarådet var å spørre amerikanerne» - ei heller at det eneste svaret vi fikk var en henvisning til Condoleezza Rice, uttalelse fra 5. desember 2005. Allerede sommeren 2005, et halvt år før Europarådets forespørsel, tok Norge opp denne saken med amerikanske myndigheter. Som vi redegjorde for i vårt svar til Europarådet av 21. februar 2006, har vi fra USA fått garanti for at norske flyplasser ikke er blitt benyttet i forbindelse med transport av fanger. Amerikanske myndigheter har også understreket at norske flyplasser ikke vil bli brukt uten forhåndskonsultasjoner med norske myndigheter. Dette har vi tatt til etterretning. Det norske svaret til Europarådet er publisert på UDs hjemmesider.

VI HAR NÅ besvart alle de spørsmål Europarådets generalsekretær har stilt Norge. Når det gjelder den klargjøring Europarådet ønsket om medlemsstatenes håndtering av andre staters etterretningsvirksomhet på egen jord - og som et stort flertall av Rådets medlemsland fikk seg forelagt - har vi bl.a. understreket at fremmede staters politimyndighet aldri gis tillatelse til å utøve politimyndighet på norsk territorium. Norge vil ikke i noen sammenheng akseptere krenkelser av ufravikelige menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett på norsk territorium. Ingen har grunn til å tvile på Norges holdning i dette spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media