Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen vei tilbake for den globale kampen mot klimaforandringer

Jeg er overbevist om at et norsk-amerikansk samarbeid blir viktig for å lede resten av verden mot utslipps- reduserende tiltak.

SKRYTER AV NORGE: USAs ambassadør til Norge, Samuel D. Heins, skryter av Norges lederskap og engasjement rundt klimaspørsmålet. Foto: US Embassy
SKRYTER AV NORGE: USAs ambassadør til Norge, Samuel D. Heins, skryter av Norges lederskap og engasjement rundt klimaspørsmålet. Foto: US Embassy Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges satsing for å inkludere klimavennlig planlegging i alle deler av økonomien og hverdagslivet er tydelig og imponerende, og har blitt synlig for meg i den korte tiden jeg har vært USAs ambassadør her.

Jeg er glad for at mer enn 100 land signerer Parisavtalen om klimaforandringer i dag. Dette markerer et vendepunkt i historien om vår planet, og det kan bli en ny rekord for antall land som underskriver en internasjonal avtale på en og samme dag. President Barack Obama har kunngjort at USA vil signere avtalen i dag og formelt slutte seg til den i løpet av året.

Norge vil selvfølgelig også være en del av dette viktige steget videre.

Parisavtalen er en anerkjennelse av Norges lederskap og engasjement rundt dette svært viktige temaet. Norge var en nøkkelaktør i å få til avtalen. USA og resten av verden verdsetter den framtredende rollen som Norge, Norges regjering og aktive og effektive norske forhandlere har hatt.

Både Norge og USA beveger seg framover med konkrete forpliktelser. USA skal kutte klimagasser med 26- 28 prosent innen 2025 (fra 2005-nivå). Vi skal sette de strengeste standardene for drivstofføkonomi noen gang, vi øker produksjon av solenergi og vi implementerer energisparende standarder.

Norges tiltak på alle nivå for å redusere utslipp er virkelig imponerende. Disse strekker seg fra bidrag til internasjonale organisasjoner som den globale koalisjonen for klima og ren luft (Climate and Clean Air Coalition) og Norges samarbeidsplan med FN om å redusere utslipp fra avskoging, til Oslo kommunes utslippsreduserende initiativ til et bilfritt sentrum.

Min hjemstat Minnesota, som er stolt av sine norsk-amerikanske røtter, deler Norges verdier når det kommer til klimaforandringer. Delstaten er på riktig vei i forhold til å redusere drivhusgasser med 33 prosent innen 2025.

Fornybare energikilder står for nesten 20 prosent av Minnesotas årlige produksjon av elektrisitet, opp fra seks prosent i 2000, med en ambisjon om at 25 prosent av delstatens elektrisitet i 2025 skal komme fra vindkraft, solceller og biomasse. Minnesota er femte best i USA når det gjelder strømproduksjon fra vind. Dette reduserer CO?-utslipp med mer enn 5,4 millioner tonn hvert år - det samme som ca. én million færre biler på veiene.

Slike tiltak betyr at utslipp av drivhusgasser per innbygger vil fortsette å gå ned, selv om Minnesotas befolkning øker.

Mens vi tar betydelige klimatiltak hjemme, er USA også opptatt av internasjonalt samarbeid for å ta tak i denne globale utfordringen. Vårt bidrag på 500 millioner dollar til Det grønne klimafondet forrige måned - den første andelen av vår forpliktelse på tre milliarder dollar - vil hjelpe utviklingsland med å redusere CO?-utslipp og med klimatilpasning. Samtidig fremmer det vår satsing om å nå 2030-målene for bærekraftig utvikling, som er en annen milepæl det internasjonale samfunnet ble enig om i fjor.

En av de mest vellykkede miljøavtalene i vår tid er Montreal-protokollen, som faser ut ozonødeleggende stoffer globalt. Den har gjort at ozonlaget er på bedringens vei og har gitt mange helsemessige, miljømessige og økonomiske fordeler. Den har bl.a. forhindret titalls millioner tilfeller av hudkreft. USA samarbeider med andre land for å få vedtatt en utfasing av hydrofluorkarboner (HFK) som et tillegg til Montreal-protokollen, noe som kan gjøre at vi unngår en halv grads global oppvarming innen utgangen av dette århundret.

Vi trenger også internasjonalt samarbeid for å endre på hvordan vi transporterer oss selv og varer. Luftfartsindustrien representerer to prosent av verdens totale utslipp av drivhusgasser.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen International Civil Aviation Organization har som mål å ha CO?-nøytral vekst for internasjonal luftfart innen 2020. USA har forpliktet seg til å jobbe mot en avtale om en globalt markedsbasert mekanisme som vil hjelpe flyselskapene med å nå dette ambisiøse målet.

Jeg har hatt anledning til å møte norske samarbeidspartnere, bl.a. klima- og miljøminister Vidar Helgesen, og jeg er overbevist om at et norsk-amerikansk samarbeid blir viktig for å lede resten av verden mot utslippsreduserende tiltak. I min periode som ambassadør vil jeg gjøre alt jeg kan for å fremme dette samarbeidet.

Signeringen av Parisavtalen på Earth Day gir oss virkelig grunn til håp. I tillegg minner den oss på vårt felles engasjement og vår forpliktelse til å kjempe mot klimaforandringer. Framdriften som Parisavtalen tilbyr er vår mulighet til å bygge ei framtid basert på ren energi, både for våre barn og våre barnebarn.

Hele Norges coronakart