Ingen vei utenom «FN-sporet»

Å skulle sikre humanitære formål gjennom å bryte folkeretten, er ikke en løsning som langsiktig tjener menneskerettighetene og respekten for internasjonal rettsorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Praktikant i tankesmien Civita, Torstein Ulserød, hevder i en kronikk i Dagbladet 15. februar at regjeringen rendyrker en retorikk om FN og folkeretten som er mangelfull, og anser det problematisk at regjeringen ikke «holder døren på gløtt» for å bruke militærmakt i operasjoner som ikke har et klart folkerettslig grunnlag men som likevel er moralsk eller politisk legitime.

Ulserød berører en viktig og relevant debatt, men hans analyse av regjeringens politikk og folkerettens utvikling svikter på viktige punkter. Han har likevel rett i en ting: Soria Morias vektlegging av FNs rolle som mandatgiver og legitimerende organ representerer en kursendring i forhold til regjeringen Bondevik II.

Den sittende regjeringen legger avgjørende vekt på å støtte en internasjonal rettsorden bygget på lov og rett, der maktbruk er regulert i samsvar med prinsippene i FN-pakten. Norske interesser er best tjent med en FN-ledet verdensorden.

Bruk av militær makt er og skal være siste utvei. Av og til er imidlertid militær innsats ikke bare nødvendig, men også moralsk påkrevd. Internasjonal rett og menneskerettighetene brytes i mange av dagens konflikter. Sivile er konfliktenes fremste ofre, og er utsatt for grove og omfattende overgrep også fra egne regjeringer. I slike situasjoner har verdenssamfunnet et moralsk og politisk ansvar for å gripe inn - et ansvar for å beskytte befolkninger mot krigsforbrytelser, etnisk rensing, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord (prinsippet kalles i dag Responsibility to Protect, ofte forkortet R2P).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer