KOMMENTARER

USA-ASIA

Ingen vet hva Trump vil med Asia

Twitter-utspillene til USAs kommende president er fulle av tvetydigheter. I Asia skaper de angst og usikkerhet.

TRUMP I FOKUS: Hele verden deltar i gjetteleken om hvilken politikk han kommer til å føre på vegne av USA. Her pryder han forsiden på et kinesisk nyhetsmagasin. 
 Foto: AFP / NTB Scanpix
TRUMP I FOKUS: Hele verden deltar i gjetteleken om hvilken politikk han kommer til å føre på vegne av USA. Her pryder han forsiden på et kinesisk nyhetsmagasin. Foto: AFP / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I Asia venter de fleste statsledere i gysende spenning på Donald Trumps kommende Asia-politikk. USAs nyvalgte president har en tendens til å si én ting i dag og tvitre det stikk motsatte i morgen. Trumps tvetydighet – enten den er bevisst og villet, eller et resultat av uvitenhet – skaper stor usikkerhet i en region med farlig konfliktpotensial.

USA har tradisjonelt spilt en vesentlig rolle, både økonomisk og militært, i den asiatiske Stillehavsregionen. Etter president Barack Obamas «pivot» eller dreining mot Asia i 2011, har USAs prioriterte tilstedeværelse vært svært ønsket av noen og tilsvarende uglesett av andre. Men hva skjer nå? Vil Trumps USA følge en strategi for intervensjon eller for isolasjon?

Den beste karakteristikken av Trumps Asia-politikk for øyeblikket ser ut til å være «forutsigelig uforutsigelighet», ifølge Marc Lanteigne, seniorforsker og Asia-ekspert hos NUPI.

I Trumps bagasje på vei til Det hvite hus ligger en rekke bastante uttalelser fra valgkampen.

Kina har på få år utviklet seg til å bli verdens nest største økonomi, og er som sådan USAs viktigste konkurrent om verdenshegemoniet. Trumps våpen i kampen er trusler om å straffe Kina økonomisk. Han har karakterisert Kina som en «valuta-manipulator», som har holdt verdien av kinesisk yuan kunstig lav for å fremme eksporten. Trump har kalt Kinas handelspolitikk for «voldtekt» av amerikansk økonomi og truet med straffetoll på 45 prosent på kinesiske varer. Og han har uttalt at global oppvarming er et kinesisk påfunn for å straffe amerikansk industri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer