SPLID I EU: Statsminister David Cameron vil ikke miste russiske penger i London, president François Hollande vil selge krigsskip til russerne og forbundskansler Angela Merkel trenger russisk gass. Lett er det ikke å enes om hvordan president Vladimir Putin skal straffes. Foto:AP / Scanpix / Geert Vanden Wijngaert
SPLID I EU: Statsminister David Cameron vil ikke miste russiske penger i London, president François Hollande vil selge krigsskip til russerne og forbundskansler Angela Merkel trenger russisk gass. Lett er det ikke å enes om hvordan president Vladimir Putin skal straffes. Foto:AP / Scanpix / Geert Vanden WijngaertVis mer

Ingen vil betale for å straffe Russland

EU forbereder å straffe Russland hardere, men Storbritannia vil ikke stenge finansmarkedet for russere, Frankrike vil selge krigsskip til Russland og Tyskland vil ha russisk gass.

Kommentar

Utenrikssjefen i EU, Catherine Ashton, sier EU kan sammenkalle et krise-toppmøte av stats- og regjeringssjefene for å drøfte å innføre «steg tre» av straffetiltakene mot Russland på grunn av krisa i Ukraina. Dette ville omfatte tiltak som rammer hele sektorer av russisk økonomi. Hittil har tiltakene stort sett rammet personer og selskaper som er satt på svarteliste.

Men «steg tre» ville også ramme mange land i EU hardt. Dette ble drøftet på utenriksministermøtet i Brussel tirsdag, og det førte til splid og krangel.

Før møtet hadde den britiske statsministeren, David Cameron, offentlig refset Frankrike for å ville selge to svært avanserte krigsskip til Russland, til en verdi av 1,2 milliarder euro (9,6 milliarder kroner). USA forsøker også å stanse det franske salget av Mistral-skipene. Da britene tok opp salget av skipene på utenriksministermøtet, svarte den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, med bitende ironi:

- Kjære britiske venner, la oss også snakke om finanser: Jeg trodde jeg hadde forstått at det ikke er så få russiske oligarker i London.

Cameron vil unngå å ramme verdens største finansmarked i London gjennom å lukke det for russere. I «Londongrad», som det er kalt, er det mange oligarker og masse penger fra Russland. Helt fra Russland annekterte Krim-halvøya i mars, har Cameron kjempet mot straffetiltak som å fryse russiske verdier i EU av frykt for følgene for den hjemlige økonomien.

Frankrike anklager britene for dobbeltmoral når de refser Frankrike for å selge krigsskip uten å ville rydde opp «i sin egen bakgård» ved å ramme oligarkene på britisk jord. Attpåtil viser en rapport til Parlamentet i Storbritannia at britene har løpende kontrakter om salg av våpen til Russland til en verdi av 167 millioner euro. Cameron forsikret i mars at disse salgene var stanset.
 
I Brussel oppfordret den nye britiske utenriksministeren, Philip Hammond, til straffetiltak mot venner og nære støttespillere til president Vladimir Putin, man altså ikke de som er på britisk jord.

- Cameron oppfordrer europeiske regjeringer til å fryse kontiene til oligarker nær Putin. Han kan gjøre det sjøl med Roman Abramovitsj. Abramovitsj er en av Putins nærmeste forbundsfeller, han er en av de som satte Putin på hans post i 1999, sier Andrej Piontovskij, en politisk analytiker i Vitenskapsakademiet i Russland, til avisa Financial Times.

Abramovitsj eier fotballklubben Chelsea i London.

Finansielle straffetiltak mot Russland ville også ramme Østerrike sterkt. Landets banker er fulle av russiske penger. Tidligere var Kypros et yndet tilholdssted for russere med penger, men bankvesenet der led sammenbrudd under euro-krisa. Singapore skal være «det nye Kypros».

Noen rike russere har allerede flyttet pengene sine ut av EU, og nye penger kommer ikke lenger inn, sier ei kilde i finansmiljøet i London til avisa The Guardian.

I «steg tre» av de straffetiltakene, som utenrikstjenesten i EU satte opp i april, og som de seinere nok har finpusset, inngår, i tillegg til å fryse russiske verdier i EU og forby investeringer i Russland, også forbud mot å kjøpe russisk gass og olje. Dette ville ramme Tyskland, Italia og land i Øst-Europa hardt. Det blir et spørsmål om hvem som får det verst først. Blir det kjøperne som ikke får energi eller selgeren, Russland, som ikke får inntekter?

Forbud mot salg av våpen fra EU ville ikke ramme Russland hardt. Landet er en småfisk som våpenkjøper, men en stor hval når det gjelder å selge våpen til andre land. Fra 2000 av har Russland bare inngått ti betydelige kontrakter om våpenkjøp, skriver avisa Financial Times. Avtalen med Frankrike om kjøpet av de to Mistral-skipene er det overlegent største kjøpet i utlandet. Det første skal leveres i oktober og er allerede betalt. Det andre skulle leveres i 2016, men dersom EU innfører forbud mot salg av våpen til Russland, kan det bli holdt tilbake, har president François Hollande antydet.

I 2012, som er det siste året hvor man har statistikk, ga EU-landene 922 tillatelser til salg av våpen til Russland. Men det meste var smått og enkelt utstyr som jaktgeværer og bare litt var høyteknologi. Den samlede verdien var ikke mer enn 193 millioner euro.

For land som Tyskland og Frankrike er Russland et viktig marked. I 2012 solgte Tyskland varer og tjenester for 38 milliarder euro og Frankrike for 14 milliarder euro. Det betyr mange arbeidsplasser hjemme.

En økonomisk «krig» mellom Vesten og Russland ville få ødeleggende følger for verdensøkonomien, mener professor Stefan Hedlund ved Universitetet i Uppsala i Sverige.

- Den russiske økonomien ville bli kastet inn i en alvorlig resesjon, den ukrainske økonomien ville falle sammen og alle håp om å få euro-området friskmeldt ville bli utsatt i mange år, skriver Hedlund på nettstedet til Geopolitical Information Service.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.