Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingen vil gi kunst til Oslo

I 2008 står det nye Stenersenmuseet på Vestbanen klart. Men kulturbyråd Kjell Veivåg må se langt etter en utvidelse av samlingen.

Nå går 280 bilder fra Johan H. Stenersen-samlingen under hammeren.

- Det ville vært spennende å kunne utvide Stenersens kunstsamling i forbindelse med åpningen av det nye museet. Samtidig respekterer jeg Yvonne Stenersens beslutning om å selge bildene, sier kulturbyråd Kjell Veivåg.

Oslo kommune har seg selv å takke for at det ikke blir noen egen avdeling med Johan H. Stenersens bilder i onkelen Rolf Stenersens nye museum. I 2008 flytter Stenersenmuseet til nye lokaler på Vestbane-tomta.

Selger

Torsdag ble det kjent at Yvonne Stenersen selger den myteomspunne samlingen etter sin mann gjennom auksjoner hos Christie's. For Yvonne Stenersen er det uaktuelt å gi noe til Oslo kommune fordi Johan H. Stenersen var svært indignert over hvordan Oslo kommune behandlet onkelens gave. Det tok 60 år fra kommunen fikk gaven fra Stenersen til museet ble reist i 1994. «Når mottakeren ikke passer godt nok på gaven, mister man også interessen for å gi dem,» sier Yvonne Stenersen til Dagens Næringsliv.

- Det er leit å se denne uttalelsen. Vi ville anstrengt oss til det ytterste for å ta hånd om en slik gave, sier Veivåg.

Store ressurser

Øystein Ustvedt, direktør ved Stenersenmuseet, er ikke overrasket over at Yvonne Stenersen velger å selge bildene.

- Det er trist at så store samlinger splittes og forsvinner ut av landet. Men det kreves også store ressurser å forvalte slike gaver. Det er viktig at det er en vilje og en bunn til å ta imot. Oslo kommune har selv sørget for at vi ikke lenger har noen sterk givertradisjon, sier Ustvedt.

Det er ikke bare Stenersens bilder som har vansmektet i mørke magasiner. Mange av Munchs bilder har lidd samme skjebne.

Veivåg utelukker ikke at det kan bli aktuelt for kommunen å kjøpe noen av bildene.

Johan M. Stenersens samling har aldri vært vist for offentligheten. Maleren Jakob Weidemann har karakterisert samlingen som den mest betydningsfulle i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media