Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ingen vil overgi seg i den brutale republikanske borgerkrigen med Trump

Nominasjonskampen er ikke avgjort etter supertirsdag. I stedet kan kampen mellom presidentkandidatene Donald Trump, Ted Cruz og Marco Rubio bli enda mer skitten og ufin.

IKKE VENNER: De republikanske presidentkandidatene Marco Rubio og Donald Trump har trappet opp de ufine angrepene mot hverandre den siste uka. Trolig blir det bare verre etter supertirsdag. Foto: EPA/GARY CORONADO/POOL
IKKE VENNER: De republikanske presidentkandidatene Marco Rubio og Donald Trump har trappet opp de ufine angrepene mot hverandre den siste uka. Trolig blir det bare verre etter supertirsdag. Foto: EPA/GARY CORONADO/POOL Vis mer
Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Begge favorittene, republikaneren Donald Trump, og demokraten Hillary Clinton gjorde det som ventet svært bra i de tolv delstatene som i natt holdt nominasjonsvalg. Imidlertid klarte ingen av dem fullstendig å riste av seg utfordrerne under den såkalte supertirsdagen. Dermed vil årets heftige valgkamp fortsette.

På republikansk side er situasjonen usedvanlig amper. Kjendisriking og eiendomsmogul Donald Trump er fortsatt på full fart mot nominasjonen. Det er i stor grad et uttrykk for frustrasjon over status quo i amerikansk politikk. Mange velgere på republikansk side er lut lei tradisjonelle politikere, og vi ha en outsiderkandidat som framstår sterk, og som snakker med store bokstaver og enkle løsninger. Imens kriger senatorene Ted Cruz og Marco Rubio om å bli den eneste reelle utfordreren.

Cruz vant både den svære hjemstaten Texas og nabostaten Oklahoma, og i natt ba igjen Rubio om å trekke seg. Imidlertid er Cruz samtidig en svært omstridt og erkekonservativ outsiderkandidat uten mange politiske venner. Tidligere i valgkampen er han også blitt anklaget for skittent spill, og det er vanskelig å se nøyaktig hvilken vei han skal klare å ta helt til Det hvite hus.

For Rubio ble supertirsdagen en trist affære. Han forsøker å overbevise velgerne om at han er den mest valgbare republikanske etablissementskandidaten. Men foreløpig har han bare klart å vinne Minnesota. Rubio har fortsatt massiv pengestøtte og støttespillere i etablissementet i det republikanske partiet. De er med ham i en desperat kamp for å hindre at Trump blir partiets kandidat.

Siden den TV-sendte debatten i forrige uke hvor han endelig bestemte seg for å gå hardt og personlig til verks mot Trump, har han klart å kapre mange overskrifter med enda flere voldsomme og barnslige angrep mot Trump. For eksempel har han antydet at Trump gjorde i buksa og påstått at han vil gjøre USA oransje. Han har også ertet Trump for å ha små fingre og fulgte deretter opp med «... dere vet hva som sies om menn med små hender?». Selv etter nattens nederlag i delstat etter delstat, hevder Rubio at den nye aggressive strategien har begynt å fungere og bremser Trump.

Trump har på sin side vist gang på gang at han ikke har problemer med å spille et barnslig og bøllete spill fylt av latterliggjøring og grove påstander. Nå kaller han motkandidaten konsekvent «lille Marco Rubio», mobber ham for å ha store ører og gjorde narr av hvordan Rubio i 2012 fomlet fryktelig da han skulle drikke av en vannflaske mens han holdt en TV-sendt tale.

Samtidig er det tegn til at han begynner forsøke å se mer presidentaktig ut. I stedet for å holde et høylytt arrangement med titusenvis av jublende tilhengere, ble Trump introdusert av den tidligere presidentkandidaten og New Jersey-guvernøren, Chris Christie, gikk på en liten scene i Florida. Her holdt han en pressekonferanse med spørsmål fra journalister. Imidlertid er han foreløpig et godt stykke unna å være overbevisende i rollen som en verdig, gjennomtenkt og samlende president. Han måtte tåle spørsmål om han faktisk tar avstand fra den høyreekstreme og rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan etter at han ikke gjorde det under et intervju med CNN søndag. I tillegg endte han med både aggressivt å krangle med journalister og true republikanernes speaker i Kongressen, Paul Ryan, med at han ville komme til å måtte «betale en stor pris» dersom han ikke kom overens med president Trump.

Bak ham sto Christie, som selv tilhører etablissementet i det republikanske partiet, men som prøvespilte til rollen som visepresident. For kort tid siden hadde han få pene ting å si om Trump, og han kritiseres nå hardt også innad i partiet for å opptre usedvanlig opportunistisk. Foreløpig framstår han også temmelig ukomfortabel ut i visepresidentrollen.

Dermed ligger mye til rette for at en skitten og brutal republikansk borgerkrig vil fortsette den nærmeste tida med uforminsket styrke.

På demokratisk side er situasjonen til sammenlikning relativt sivilisert. Både Clinton og utfordreren, senator Bernie Sanders, kritiserer hverandre, men de er stort sett saklige. Clinton vant som ventet de fleste delstatene og er stadig storfavoritt til nominasjonen. Men hun gjorde ikke reint bord.

Sanders vant som ventet hjemstaten Vermont, og dessuten Oklahoma, Colorado og Minnesota. Han vil likevel få det tøft framover ettersom nattens valg viser at han i motsetning til Clinton sliter med å appellere til avgjørende latinamerikanske og afroamerikanske velgergrupper.

Både Trump og Clinton brukte samtidig deler av sine seierstaler på å angripe hverandre, og det er nå tydelige tegn på at de begge begynner å skue framover mot en presidentvalgkamp mot hverandre. Og selv om nominasjonskampen ikke er avgjort etter denne supertirsdagen, er et presidentvalg mellom de to blitt mer sannsynlig.