Felt: Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad på KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Felt: Knut Arild Hareide, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad på KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Ingen vil se vennlig på en lederkandidat som lurte partiet ut i ørkenen for en luftspeiling

Kjell Ingolf Ropstad står foran en formidabel utfordring når han skal samle partiet bak det borgerlige prosjektet.

Kommentar

Det tok bare minutter fra Knut Arild Hareide ble kastet foran bussen til en av gjerningspersonene var framme med førstehjelpsskrinet. «Vi må tilgi hverandre», sa en gråtkvalt Olaug Bollestad fra talerstolen etter Hareides nederlagstale. Partilederen hadde ikke engang rukket å trå ned fra podiet før sårene skulle slikkes rene av hans egne nestledere – duoen som felte ham.

«Jeg har behov for å be om unnskyldning, og det tror jeg andre har også», hikstet Bollestad. Kanskje mente hun sidemannen, Kjell Ingolf Ropstad, den sannsynlige tronarvingen, som sammen med Høyre sto for abort-komplottet som kan ha sikret ham en plass i Solbergs regjeringskabal.

Mens Hareides politiske liv passerte i revy foran øynene på ham, var seierherrene i full gang med å regissere fortsettelsen.

For alt jeg vet satte Hareide pris på bønnen om tilgivelse. Gjorde han det ikke, forstår han likevel at det må bli en kort rekonvalesens. På vei inn i regjeringsforhandlinger er KrF dypt splittet. Så ille står det til, at enkelte høylytt håper eget parti mislykkes så grundig i forhandlinger at de blir nødt til å se til venstresiden.

Nå må partiet lappes sammen hvis det skal være håp om å samles bak et borgerlige samlingsprosjekt.

Men hvor skal de begynne? Først må de synge ferdig versene om Hareide. Selv om han ikke har sett bedre ut på årevis, må de innse at han er tapt. Der er de fleste godt i gang. Ethvert sentralt medlem av partiet har skrevet årelange og tårevåte statusoppdateringer på Facebook de siste dagene. Tematikken er universell. Tvil, kjærlighet, håp, sinne og sorg. Farvel, Knut Arild. Takk for alt og takk for nå.

Sånn. Videre.

NEDERLAG: Knut Arild Hareide talte til KrFs landsmøte etter at det ble klart at det ble blå seier. Dermed tapte partilederen, og vil derfor gå av. Video: NTB Scanpix Vis mer

Neste steg blir å sikre seg saftige gjennomslag i regjeringsforhandlinger. Der kan, ironisk nok, Ropstads eget abortspill bli skjebnesvangert. Slik det ser ut nå vil både han og statsministeren gå på et pinlig nederlag. Ingen vil ta lett på en lederkandidat som lurte partiet ut i ørkenen for en luftspeiling.

Hvis de kommer så langt som til kongens bord, må også høyrefløyen knekke koden for hvordan små partier skal vokse i regjering. Som tidligere SV-strateg Ketil Raknes har påpekt: «Det er bare ett parti som tjener på å sitte i regjering og det er statsministerens parti.» Det er dårlige nyheter for både KrF og Venstre.

Hvis førstehjelpen redder dem på kort sikt, blir det lengste skrittet å få med seg venstresiden i partiet. Det er liten tvil om at Ropstads prosjekt mangler legitimitet hos Hareides følgere. For selv om sistnevntes fløy tapte, er de fullt klar over at de står for halve partiet og trolig de aller fleste innmeldingene denne høsten. De er som et såret dyr – redusert, men ikke ufarlig. Hvis Ropstad snubler her, har han større sjanse til å bli lokalpolitiker enn statsråd etter 2021.