Ingen vinner krigen

AFGHANISTAN: USA må legge til side troen på at Taliban kan tvinges til dialog gjennom sterkere militært press, skriver Kai Eide.

KRIGENS TAPERE: En amerikansk soldat står ved siden av en afghansk gutt i Dand-distriktet, sør for Kandahar. Konflikten i Afghanistan må løses med dialog med Taliban, skriver Afghanistaneksperten Kai Eide. Foto: Scanpix
KRIGENS TAPERE: En amerikansk soldat står ved siden av en afghansk gutt i Dand-distriktet, sør for Kandahar. Konflikten i Afghanistan må løses med dialog med Taliban, skriver Afghanistaneksperten Kai Eide. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den militære opptrappingen i Afghanistan fører ikke fram. NATO kan ikke vinne krigen. Offensiven i det lille Marja-distriktet i Helmand ble ingen suksess. Nå pågår en operasjon i Kandahar. I beste fall kan den gi midlertidige resultater.

Men heller ikke Taliban kan vinne krigen. Den asymmetriske krigføringen - med vei-, bil - og selvmordsbomber - kan påføre store tap, men setter ikke Taliban i stand til å kontrollere nye områder.

En realistisk vurdering presser fram behovet for en ny kurs. Konflikten må løses gjennom en politisk dialog og ikke en militarisert strategi. Kontakter med Taliban har funnet sted i flere år. I februar-mars kom et tilbakeslag, da dialogorienterte Taliban-representanter ble arrestert i Pakistan. Nå er det spede tegn til at dialogen kommer i gang igjen.

Tidspunktet er riktig. Selv om kamphandlingene finner sted året rundt, blir intensiteten lavere i vintermånedene. De neste månedene må utnyttes, slik at sporadiske kontakter kan utvides til en mer regelmessig dialog.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer