«UANSVARLIG»: Det er fullstendig uansvarlig å benytte Brexit til å si opp EØS-avtalen, slik Nei til EU ønsker, skriver avdelingsdirektør Tore Myhre i NHO. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
«UANSVARLIG»: Det er fullstendig uansvarlig å benytte Brexit til å si opp EØS-avtalen, slik Nei til EU ønsker, skriver avdelingsdirektør Tore Myhre i NHO. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Brexit

Ingen vitamininnsprøytning med Brexit

Brexit er ingen vitaminpille for verken norsk, britisk eller europeisk næringsliv.

Meninger

Leder av Nei til EU, Olaf Gjedrem, forsøker 30. august på kreativt vis å ta undertegnede til inntekt for sitt syn. Han hevder at når Storbritannia går ut av EU er det tid for å få frihandelsavtaler med både EU og Storbritannia og at det vil være en vitamininnsprøyting for næringslivet. Det er så langt fra sannheten man kan komme. Det er fullstendig uansvarlig å benytte Brexit til å si opp EØS-avtalen, slik Nei til EU ønsker.

Poenget med EØS er at vi kan konkurrere i hele EU på like vilkår fordi vi har de samme reglene. Dette vil ikke bli omfattet av en frihandelsavtale som bare omfatter toll.

Det er riktig at det kan være flere fordeler dersom Storbritannia skulle ønske å bli med i EFTA. Men det handler om at EFTA vil kunne bli en mer attraktiv partner når vi forhandler om frihandelsavtaler med land utenfor EU. Det har ingenting å gjøre med vårt eller britenes forhold til EU og vil selvsagt ikke erstatte EØS-avtalen. Selv om britene skulle ønske å bli med i EFTA, må de selv sørge for egne avtaler med EU. Og selv om britene vil kunne gjøre EFTA mer attraktiv, må vi også vurdere den størrelsen og det interessemangfoldet som de vil ta med seg. Jeg er usikker på om Nei til EU i sin iver har tenkt nok gjennom konsekvensene av å få inn et Storbritannia som står for en svært liberalistisk handelspolitikk, blant annet med landbruksvarer.

Vi finner eksportbedrifter langs hele kysten. Det er noe pussig at Nei til EU ikke ser hvor viktige disse er for Distrikts-Norge. Disse bedriftene trenger forutsigbar tilgang til markedene. For det viktige EU-markedet er det bare EØS-avtalen som sikrer det.

Derfor er også EØS-avtalen bra for distriktene.