Ingenting å flire av, akkurat

Det kan tenkes at årets beste sakprosautgivelse har kommet ut allerede nå, skriver Dagbladets anmelder om «Pol Pots smil».

BLENDET NORDISKE KOMMUNISTER: Pol Pot fotografert 4. januar, 1998. Den svenske journalisten Peter Fröberg Idling har skrevet en reisedokumentar fra Kambodsja, hvor han spør nordiske kommunister kunne reise gjennom Pots regime uten å legge merke til folkemordet han stod bak. Foto: SCANPIX / AFP
BLENDET NORDISKE KOMMUNISTER: Pol Pot fotografert 4. januar, 1998. Den svenske journalisten Peter Fröberg Idling har skrevet en reisedokumentar fra Kambodsja, hvor han spør nordiske kommunister kunne reise gjennom Pots regime uten å legge merke til folkemordet han stod bak. Foto: SCANPIX / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukas bokanmeldelser)

Bok: Hvordan kan man reise rett gjennom et av 1900-tallets største folkemord uten å se noen ting?

Spørsmålet danner utgangspunkt for den svenske journalisten Peter Fröberg Idlings kritikerroste «Pol Pots leende», som nå foreligger i norsk oversettelse.

Boka er en hybrid av ulike sjangere — reisedokumentar, historieskriving, memoar, intervjubok, essayistikk, med innslag av eksistensielle betraktninger, drømmesekvenser og sitatcollage. Partiinstrukser, med maniert bruk av utropstegn, går som en blodrød tråd gjennom teksten: «Fysisk skjønnhet underminerer kampviljen!» Det er omvendt, selvfølgelig. Typisk Pot.

Bidraget Peter Fröberg Idling stiller spørsmålet til, eller på vegne av, en svensk delegasjon på et to ukers besøk i Kambodsja under Pol Pots skrekkregime, som varte fra 1975 til 1979, og som tok livet av et uhorvelig stort ukjent antall individer. Folkemordstatistikken sier et sted mellom 750 000 og tre millioner. Delegasjonens åndelige leder var den radikale stjerna Jan Myrdal. De reiser med skylapper og bind for øynene. Dels blir de svenske kommunistene lurt av propagandaapparatet, dels er de ute i ideologisk ærend. Fröberg Idling intervjuer tidligere kambodsjanske partifunksjonærer, som tok hånd om besøket, og han intervjuer de svenske reisende, som ikke var i stand til å gjennomskue Pol Pots falske glis. Som én selvransaker sier det: «Det går jo ikke an å gjøre noe ugjort på noen som helst måte. Samtidig er det klart at man i prinsippet har bidratt på feil side. Og bidratt, veldig indirekte, til folkemordet». Stabeistet Jan Myrdal, derimot, angrer ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer