Ingenting å spøke med

Å krenke fornuften og kneble humor. Slik bygger vi landet med puter.

KORSFEST! Chris Rock vegrer seg i dag for å teste ut drøyt materiale på publikum. Ett feilskjær, og du er korsfestet på YouTube og Twitter før du har gått av scenen. Og folk er blitt mer sensitive. Særlig på andres vegne, skriver Kjetil Rolness. Illustrasjon: Flu Hartberg
KORSFEST! Chris Rock vegrer seg i dag for å teste ut drøyt materiale på publikum. Ett feilskjær, og du er korsfestet på YouTube og Twitter før du har gått av scenen. Og folk er blitt mer sensitive. Særlig på andres vegne, skriver Kjetil Rolness. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MARTHA STEWART (73) er dronningen av Middle America. Tenk deg en krysning av Ingrid Espelid Hovig, Toppen Bech og et multimediaimperium. Eller bare en svært myndig, hvit og borgerlig frue. Som plutselig sier til en afroamerikaner: «Du minner meg om en pepperkakemann jeg glemte i ovnen.»

Hadde hun sagt det til en kollega eller en servitør, ville hun vært sosialt død i løpet av minutter på internett. Men hun sa det på TV. Tørt og blasert. Og offeret lo høyt. Det samme gjorde rapperen Ludacris (som har tre barn med tre kvinner) da Stewart ba ham trekke seg ut, og heller komme på det lekre, høyabsorberende sengetøyet i hennes egen kolleksjon. Komikeren Natasha Leggero fikk denne salven: «I do a lot of gardening, but you are without a doubt the dirtiest, used-up hoe I have ever seen.»

KRENKING ER GØY når den gjøres av proffene. Til proffene. Foran et innforstått publikum. Humortradisjonen «roast» setter grove personlige fornærmelser (om rase, klasse, kjønn, sex, utseende, familie, karriere) i trygt, rituelt system. Og humor burde generelt være et anarkistisk frirom, på linje med kunsten. Der man ustraffet kan drite ut alt og alle. Fordi vi fortjener det. Humor kobler av, røsker opp, flytter blikket, svekker tabuer, avslører autoriteter, bringer verden framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer