KOMMENTARER

Ingenting biter på teflon-Trump

Heller ikke seriøs og grundig journalistikk.

SIRKUS: Programleder Jimmy Fallon fikk kritikk for å tulle med Donald Trump. Men heller ikke tøffe spørsmål biter på Trump. - XPUSJP
SIRKUS: Programleder Jimmy Fallon fikk kritikk for å tulle med Donald Trump. Men heller ikke tøffe spørsmål biter på Trump. - XPUSJP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hillary Clinton hadde knapt kommet på beina, så smeller det på Manhattan. Og gjett hvem som får mest oppmerksomhet? Donald Trump gjorde det igjen. Etter eksplosjonen lørdag kveld, ble både Det hvite hus og de to presidentkandidatene orientert i all fortrolighet. Obama-administrasjonen og Hillary Clinton sa de ikke kunne kommentere før man visste mer om hva som faktisk hadde skjedd.

Slike smålige hensyn tar ikke Donald Trump. Han gikk ut med den lille informasjonen han hadde fått - før myndighetene i New York kom med en offisiell melding – og spant videre i sedvanlig stil. Budskapet hans: Vi må være tøffe.

Tøffe mot hvem? Det trengte han ikke si. Ingen visste ennå hvem som sto bak, men alle vet hvem Trump sikter til. Det er blitt hans merkevare å slenge ut antydninger og halve setninger som både velgere og media kan fullføre som de vil, uten at han vil ta ansvar for innholdet.

Forleden kom han for eksempel med det mange oppfattet som nok en oppfordring til å angripe Hillary Clinton. Han sa, la sikkerhetsvaktene hennes legge ned våpnene sine, så får vi se hva som skjer med henne. Uttalelsen fulgte påstander om hvor upopulær Hillary Clinton er. Hva kunne han mene? At hun er så upopulær at hun ville bli drept uten sikkerhetsvakter? Etter hans forrige utsagn om at våpentilhengere kanskje kunne stoppe Clinton, vekket det ubehag.

Men, neida, alt han ønsket å peke på var at mens Hillary var omgitt av bevæpnete vakter, ønsket hun å ta fra amerikanerne retten til å forsvare seg selv.

Det kan virke som dekningen av Trump er hinsides fakta; et reality-show uten hensyn til realiteter. Den falske balansen tillater Trump å komme med ville påstander og åpenbare usannheter uten å bli arrestert for dem, som da han nylig hevdet at det var Hillary Clinton som først påsto at Barack Obama ikke var født i USA.

(Han innrømmet dog til slutt at, jo, Obama er født i USA – etter å ha lokket media til å dekke en 20 minutter «pressekonferanse» i hans nyåpnete hotell i Washington.)

Mediedekningen er likevel ikke fullt så ille som alarmistene vil ha det til. Riktignok har deler av pressens showpregete dekning med rette fått kritikk, skjønt det er vanskelig å se hva som er høna og egget når en realitystjerne stiller til valg.

Men det drives også en hel del god gammeldags undersøkende journalistikk om republikanernes kandidat. Bare siste uke har både Newsweek og New York Times hatt grundige gjennomganger og avsløringer om Trumps næringsvirksomhet og forretningsforbindelser, avsløringer som ville vært drepende om enhver annen kandidat.

Problemet er at selv harde fakta preller av på Trump.

Hillary Clinton har fått hard kritikk for angivelig samrøre med Clinton-stiftelsen mens hun var utenriksminister, en stiftelse som tross alt har bidratt med milliarder til bistandsprosjekter. Trumps stiftelser er blitt tatt i ulovlig valgkampstøtte og det stilles spørsmål om stiftelsen overhodet driver med veldedighet. Men igjen er alt fokus på Clinton, mens Trump slipper unna.

Hillary Clinton (og Bill) har i 40 år offentliggjort selvangivelsen sin, en selvfølge for enhver som søker politiske toppverv. Donald Trump nekter å legge fram sin eller fortelle om han overhodet betaler skatt. Clinton har faktisk lagt frem en genuin legeattest, mens Trump stiller opp hos TV-legen Dr Oz og sier han ønsker å gå ned noen kilo. Og likevel er det Clinton som blir beskyldt for mangel på transparens og innsyn. Av Trump.

Den sterke polariseringen i valgkampen gir lite rom for dekking av kandidatenes ståsted, slik det for eksempel var i tvekampen mellom Sanders og Clinton.

Sist uke la Trump fram sin familiepolitikk, blant annet et forslag om foreldrepermisjon. Han trenger å fri til kvinner og yngre velgere, og dette var nok et lite skritt i riktig retning.

Hillary har aldri foreslått noe liknende, skrøt Trump. Jo, det har hun selvfølgelig. For lengst. Men selv ikke når Trump gjør det rette, klarer han la være å forvrenge sannheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer