Det var en gang en konge som hadde tre døtre. Det høres ut som begynnelsen på et eventyr, der et lite persongalleri med rødt og blått blod må gjennom en narrativ hinderløype før orden gjenopprettes og rettskaffenhet belønnes.
Men slik er også utgangspunktet for «Kong Lear», det eksistensielle dramaet fra 1605 som er en av William Shakespeares mest fundamentale tragedier og som på lørdag hadde premiere på Nationaltheatret, med Sverre Anker Ousdal i tittelrollen.
Kong Lear sitter på den illevarslende kombinasjonen av mye makt og liten selvinnsikt. Han klarer selv å oppløse ordenen i kongeriket, og den skal vise seg vanskelig å få tilbake, når den først har fordampet. En god majoritet av hovedpersonene ligger til sist livløse igjen på scenen. Og det er kjærlighet og ikke hat som får blodet til å flyte. Det er kanskje det tristeste av alt.
Kongen er gammel. Han vil trekke seg tilbake og overlate styringen av landet til døtrene og svigersønnene. Planen er allerede en oppskrift på ulykke: Han vil splitte helheten og la døtrene få hver sin tredjepart i arv. Selv vil han beholde bare kongetittelen og hundre mann, og flytte fra datter til datter. Men først vil han vite akkurat hvor høyt de elsker ham.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger