Ingenting er så selvsagt som man tror

Hvordan var nå dette med epler og stamme og arv og miljø igjen? Og kommer vi til å bli noe klokere etter Harald Eias hjernevask av seg selv og/eller oss? Karianne Bjellås Gilje spurte en taxisjåfør.

GAMLE TANKER:Harald Eias hjernevask får artikkelforfatter Karianne Bjellås Gilje, og taxisjåføren hun satt på med, til å tenke på Luther og Calvin. Foto: Thomas Rasmus Skaug.
GAMLE TANKER:Harald Eias hjernevask får artikkelforfatter Karianne Bjellås Gilje, og taxisjåføren hun satt på med, til å tenke på Luther og Calvin. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Oslo, onsdag 24. februar 09.39. Jeg går ut fra Frokostkjelleren i Universitetsgata og setter meg inn i en taxi. «Mitt ønske er at det som har blitt definert som ureint skal bli reint». Sjåføren er ikke en frafallen muslim som brått har fått lyst på svinekjøtt. Setningen som surrer i hodet mitt er sluttappellen til Harald Eia på frokostmøtet jeg nettopp forlot. 

«Hjernevask» har premiere mandag. Endelig, får man si, etter at Eia & kompisene hans har markedsført tv-serien lenger enn et gjennomsnittlig liv for en hannbie. Godt hjulpet av akademikere som synes mest opptatt av om Eia egentlig er komiker eller seriøs journalist i serien. Som om det interesserer noen utenfor universitetskuben.«Født sånn eller blitt sånn?», det er spørsmålet. Jeg hører med taxisjåføren om han kjenner til Eias nye tv-konsept. 

— Harald Eia, ja, artig skrue. E likte rudebilstasionen fra mitt bærndoms Ærndal, sier sjåføren på avslepen arendalsdialekt. — Men er ikke Eia sosiolog? Da konkluderer han vel som dagens sosiologer flest, rundt fifty-fifty arv-miljø, eller kanskje en liten overvekt på miljø?— Nja, vet ikke om han har noen konklusjon, sier jeg. — Men Eia påstår han ble lurt da han studerte samfunnsvitenskap. Mennesket ble visst beskrevet som en blank tavle der kun miljøet satte spor. Sosiologistudenter fikk rett og slett ikke vite at det fantes gener!— Måtte ikke fyren ha exphil og vitenskapshistorie for å komme inn på sosiologi? spør taxisjåføren. — Da burde han fått med seg at alle vitenskaper har historiske forutsetninger: medisin, teologi, biologi, hele akademiske sullamitten! Sosiologi er jo en forholdsvis ny vitenskap. Kanskje pendelen svingte litt vel mye i retning miljøet da han studerte, er ikke Eia i 40-årene, da? 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer