Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt:

Ingenting er så sosialt utjevnende som en god skole

Små forskjeller bygger fellesskap og bidrar til at vi har høy tillit til hverandre innad i det norske samfunnet.

FRIHETSREFORM: Gratis barnehage og SFO for dem med dårligst råd er ikke bare en reform som sørger for at flere barn blir inkludert i fellesskapet, det er også en stor frihetsreform for enslige forsørgere som på grunn av omsorg for barn sliter med å komme inn i arbeidslivet eller å ta utdanning, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FRIHETSREFORM: Gratis barnehage og SFO for dem med dårligst råd er ikke bare en reform som sørger for at flere barn blir inkludert i fellesskapet, det er også en stor frihetsreform for enslige forsørgere som på grunn av omsorg for barn sliter med å komme inn i arbeidslivet eller å ta utdanning, skriver artikkelforfatterne. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er verdens beste land å bo i og blant landene med laveste ulikhet. Vi ønsker å bevare et samfunn med små forskjeller som gir muligheter for alle. Derfor satser vi på målrettede ordninger for dem som trenger velferdssamfunnet mest.

Det viktigste vi kan gjøre for å motvirke ulikhet er å få flere i jobb, integrere innvandrere bedre og øke kompetansen til befolkningen gjennom utdanning. Ingenting er så sosialt utjevnende som en god skole med kloke, dyktige lærere som gjennom kunnskap setter elevene i stand til å bli myndige borgere som har makt over sitt eget liv.

Små forskjeller bygger fellesskap og bidrar til at vi har høy tillit til hverandre innad i det norske samfunnet. Det tjener vi alle på.

Regjeringens innsats for å motvirke ulikhet og videreføre et samfunn med høy velferd retter seg mot arbeid, utdanning og integrering. Vi vil motvirke utenforskap og legge til rette for et sosialt bærekraftig samfunn der flest mulig kan bidra i fellesskapet.

Selv om Norge er et land med små forskjeller, har vi utfordringer med utenforskap og fattigdom. Regjeringen ønsker spesielt å bekjempe fattigdom og utenforskap blant barn i familier med dårlig råd. Derfor har vi innført målrettede tiltak som gratis kjernetid, redusert foreldrebetaling i barnehagen og økt bostøtte. Vi satser også på flere målrettede ordninger for dem som trenger det mest, blant annet Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom som i dag på om lag 312 millioner.

Dette er målrettede ordninger som bidrar til mindre ulikhet, mindre utenforskap og økt fellesskap.

Vi har innført gratis barnehage for 46 500 barn i familier med dårlig råd. Fra 1. august i år tilbys 11 000 to-åringer i lavinntektsfamilier gratis kjernetid i barnehagen.

I plattformen varsler vi at vi også vil sørge for at SFO blir gratis for dem med dårligst råd. Vi skal også innføre et fritidskort for barn og unge mellom 6 og 18 år, slik at alle kan delta på en fritidsaktivitet som de velger helt selv.

Dette er ordninger som i sum skal utlikne forskjeller, forebygge utenforskap og inkludere flere i fellesskapet. Det er bra for barna, som nå vil få en bedre start på livet. Det er bra for integreringen. Det øker sjansen for at færre faller utenfor og at flere blir en del av fellesskapet, at flere barn lykkes på skolen og lykkes videre med utdanning og arbeid. Selv om foreldrene har dårlig råd.

Gratis barnehage og SFO for dem med dårligst råd er ikke bare en reform som sørger for at flere barn blir inkludert i fellesskapet, det er også en stor frihetsreform for enslige forsørgere som på grunn av omsorg for barn sliter med å komme inn i arbeidslivet eller å ta utdanning. Det er viktig å huske på når Ap og venstresiden messer om et kaldere samfunn og usosial politikk.

Venstresiden kritiserer oss for en svært beskjeden økning av maksprisen for barnehage (en drøy hundrelapp). Dette er ledd i et spleiselag med staten som går inn med 46 millioner for å sørge for at flere tusen barn får tilbud om gratis barnehage. Man har et misforstått syn på likhet dersom man mener det må bety lik betaling uavhengig av inntekt. For oss handler det om å gi flere barn like muligheter og en best mulig start på livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!