Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingenting kunne stoppe Sue fra å danse under vann

- Det handler om å vise at til tross for alle mentale og fysiske begrensninger, er fortsatt alt mulig, sier kunstneren.

(Dagbladet): Sue Austin ønsker gjennom kunsten sin å utslette skillene mellom mellom «funksjonshemmede» og «oss andre». Fram mot paralympics, som pågår i London nå, har hun publisert en serie kunstverk kalt «Creating the Spectacle!» som utvider forståelsen vår av hva en rollestol kan være - og gjøre.

Austin publiserte først en video av at hun danser under vann, sittende i rullestol, før hun gjennomførte en liveopptreden i forbindelse med paralympics-åpningen.

- Jeg fikk først ideen i 2005, da jeg lærte å dykke med apparater, sier Austin til BBC.

Svømmende rullestol Austin har sittet i rullestol siden 1996, men det har ikke stoppet henne fra å ha en blomstrende kunstkarriere.

I videoen, som du kan se øverst i denne saken, flyter rullestolen gjennom vannet ved hjelp av noen vifter. Et fotbrett skaper balanse, sammen med Sues grasiøse armbevegelser. Oppå den meditative musikken høres Austins pust og viftene fra rullestolen i det vakre sjølandskapet utenfor Sharm El Sheikh.

- Dette kunstverket handler om å vise at til tross for alle mentale og fysiske begrensninger, er fortsatt alt mulig hvis du bare har en sterk lidenskap for noe, sier Austin, som nå etter flere måneder med hardtrening kan nyte suksessen etter den vellykkete balletten i helga.

Tekniske utfordringer - Da vi begynte å planlegge det, ble jeg fortalt at det aldri ville gå, at rullestolen ville spinne og at den ikke var designet for å fungere under vann, sier Austin.

- Men jeg var overbevist om at vi kunne få det til.

SVØMMER RUNDT: Sue Austin har full kontroll på rullestolen, takket være to finner og flere vifter som gjør stolen stabil. Universitetet der hun selv studerte er allerede interessert i å kjøpe en versjon slik at studenter i rullestol kan delta i marine fag.
SVØMMER RUNDT: Sue Austin har full kontroll på rullestolen, takket være to finner og flere vifter som gjør stolen stabil. Universitetet der hun selv studerte er allerede interessert i å kjøpe en versjon slik at studenter i rullestol kan delta i marine fag. Vis mer

Austin kjøpte dermed inn en standardisert rullestol fra National Health Service og brukte flere måneder på å spesialtilpasse den sammen med sine medhjelpere. Løsningen var å utstyre rullestolen med «finner» og flere vifter som sørger for mer stabil oppdrift.

Ruster Den spesielle rullestolen inneholder flere nye patenter og er den allerede svært ettertraktet.

- Dykkerinstruktører og flere erfarne dykkere har kontaktet oss for å leie rullestolen. Universitetet i Plymouth, der jeg studerte, er også interessert, siden stolen som kan kjøre under vann vil gjøre alle kursene deres tilgjengelig for studenter i rullestol, sier Austin.

Et problem har imidlertid oppstått, rullestolen til Austin har begynt å ruste, så neste generasjon av rullestolen blir laget i rustfritt materiale.

DRØMMEAKTIG: Sue Austin sier at kunstverket handler om å finne frihet til å kunne gjøre alt hun vil.
DRØMMEAKTIG: Sue Austin sier at kunstverket handler om å finne frihet til å kunne gjøre alt hun vil. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media