Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagblad-kommentatoren med essaysamling om Shakespeare:

Inger Merete Hobbelstad bruker egen kjærlighetssorg i ny bok

- De fleste av oss har vært Romeo og Julie på et tidspunkt.

SHAKESPEARE AND STIRRED: Som selverklært Shakespeare-nerd kommer Inger Merete Hobbelstad aldri helt til bunns i heltens dramatikk. Foto: Nina Hansen 
SHAKESPEARE AND STIRRED: Som selverklært Shakespeare-nerd kommer Inger Merete Hobbelstad aldri helt til bunns i heltens dramatikk. Foto: Nina Hansen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -Jeg er så Shakespeare-nerdete at det gjør meg sosialt uintelligent. Fire glass hvitvin, og så siterer jeg Hamlet-monologer på nachspiel.

Journalist og kritiker Inger Merete Hobbelstad rister på hodet over sin egen entusiasme for William Shakespeares dramatikk.

Egne erfaringer

7. november gir hun ut boka «Å leve med Shakespeare» på Tiden forlag. I essaysamlingen bruker hun sine egne erfaringer med umulig kjærlighet og følelse av utilstrekkelighet, sammen med popkulturelle referanser og aktuell politisk analyse, til å åpne opp Shakespeares verden for flere.

- Det er mange som er nysgjerrige på Shakespeare, men synes stykkene virker utilgjengelige.

- Det er jo gamle tekster dette her, og mange av hindringene ligger i språket. Det som driver meg som formidler, er muligheten til å slå ned disse barrierene, og finne referanser som gjør stykkene mer forståelige, sier Hobbelstad.

- De hadde noia

For Hobbelstad mener det er noe dypt allmennmenneskelig ved karakterene og situasjonene hos Shakespeare. Selv må hun ikke lete lenge for å finne noe gjenkjennende i de 400 år gamle tekstene.

SELVERKLÆRT SKAKESPEARE-NERD: Dagbladets Inger Merete Hobbelstad med ny Shakespeare-bok
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SELVERKLÆRT SKAKESPEARE-NERD: Dagbladets Inger Merete Hobbelstad med ny Shakespeare-bok Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- De hadde noia da de ble forelska i renessansen også.

- De var redde og visste ikke hvordan de skulle oppføre seg, den frykten er Shakespeare innmari god på å beskrive, sier Hobbelstad.

I essayet om «Romeo og Julie» bruker Hobbelstad en helt konkret situasjon fra sitt eget liv for å vise hvor relevant Shakespeare er:

En gammel flamme kommer tilbake i livet hennes, men ulike omstendigheter, som at han har kone og to barn, gjør at det ikke kan bli dem.

Umulig kjærlighet

- Det er jo slik umulig kjærlighet gjerne oppleves i dag. Det er ganske mange forelskede som gir avkall på hverandre, gjerne på grunn av timing. På den måten kan man si at de fleste av oss har vært Romeo og Julie på ett eller annet tidspunkt, sier Hobbelstad.

Hun blir lener seg fram når hun snakker om hvordan Shakespeare har gjenklang i hennes eget liv.

- Et gjennomgangstema i boka mi, og hos Shakespeare, er forsøkene på å ta det ene livet du har og forme det til noe bra, noe som ikke alltid er lett å få til, sier Hobbelstad.

Kjenner seg igjen Richard II

Hun føler seg sterkt knyttet til historien om kong Richard II, som først opplevde at alle bukket og skrapte for ham, før de vendte ham ryggen da et mer sosialt og karismatisk alternativ dukket opp.

- Da begynner Richard å lure på hva som er galt med ham.

- Hva som gjør at han ikke er musikalsk overfor andre mennesker. Akkurat det er noe jeg også har kjent på i en periode av livet, sier Hobbelstad.

I de tre årene hun arbeidet med boka har hun gravd seg dypt ned i Shakespeares stykker, likevel har hun ikke nådd bunnen. - Jeg har skrevet over 550 sider om Shakespeare, likevel føler jeg at jeg har banalisert ham. Det er så mye jeg ville skrive som jeg ikke har skrevet. Det er jo egentlig helt crazy, sier Hobbelstad.

- Tull om historieforfalskning

Hobbelstad er så glad i Shakespeares dramatikk at hun gjerne går på barrikadene når konspirasjonsteoretikere påstår at det ikke var William selv som skrev de bejublede stykkene.

- Det er tull, og jeg reagerer fordi det er historieforfalskning.

- Det er å ta fra en mann, som har skrevet verdenshistoriens største litteratur, integriteten og framstille ham som en bedrager. Det syns jeg er direkte ufint, slår Hobbelstad fast.

- Sinnsykt sjalu mann

Derfor tar hun gladelig imot sinte e-poster fra folk som mener å vite hvem som egentlig står bak navnet Shakespeare. Til tross for groupie-liknende tendenser, tror Hobbelstad ikke nødvendigvis at et møte med forfatteren ville være så veldig hyggelig.

- Det er jo ikke sikkert han var så lett å ha med å gjøre.

Shakespeare skriver for eksempel om sjalusi i så mange sammenhenger at jeg tror han må ha vært en sinnsykt sjalu mann. Jeg tror ikke han hadde ikke vært så opptatt av sjalusi hvis han ikke selv visste hva det var. Sjalusi er jo ikke en spesielt sympatisk egenskap, men han skildrer det på en svært innsiktsfull måte, sier Hobbelstad, men legger til at det selvsagt er svært sjarmerende med en mann som så til de grader har ordet i sin makt.

- Det er rett og slett veldig sexy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!