PÅ SCENEN: Ingjerd Egeberg (t.v.) og Agnes Kittelsen skal denne høsten og neste år turnére med «Min kamp» og være Karl Ove Knausgård. Foto: Jacques Hvistendahl 
<div><br></div>
PÅ SCENEN: Ingjerd Egeberg (t.v.) og Agnes Kittelsen skal denne høsten og neste år turnére med «Min kamp» og være Karl Ove Knausgård. Foto: Jacques Hvistendahl

Vis mer

Ingjerd Egeberg og Agnes Kittelsen er Karl Ove Knausgård

Lager teater av «Min kamp».

Harald Eia og kjæresten Nadina Bouhlou annonserte for tre år siden at de skulle lage teater for Nationaltheatret av Knausgård-mastodonten.

TEATERKOLLAPS: «Kollaps i kulissene» heter stykket med Hege Schøyen og regissør Kim Haugen.
TEATERKOLLAPS: «Kollaps i kulissene» heter stykket med Hege Schøyen og regissør Kim Haugen. Vis mer

Etter utsettelser, kastet de inn håndkleet et par år senere.

En mulig umulighet

Men da regissør Ole Anders Tandberg fikk spørsmål om å sette opp «Min kamp» på Stockholm Stadsteater i 2015, var han gal nok til å si ja.

- Seks store bøker, en umulig oppgave som ble mulig, sier regissøren.

Etter premieren konkluderte pressen med at dette var «enestående, mangfoldig og bra teater». Onsdag kunne Riksteatret annonsere at stykket skal turnere rundt i Norge med 50 forestillinger, i tillegg at det blir satt opp på Oslo Nye Teater 11. oktober.

- Tekstene til Karl Ove Knausgård er universelle, sier de to kvinnelige «knausgårdene».

Ordrett fra bøkene

- Det er sikkert like mange kvinner som menn som har lest hans bøker. Tekstene, opplevelsene og det han skriver om har like stor relevans for kvinner, sier Agnes Kittelsen og Ingjerd Egeberg.

STERKT: Morten Joachim i stykket «Fire begravelser og et bryllup». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STERKT: Morten Joachim i stykket «Fire begravelser og et bryllup». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

De er Karl Ove Knausgård.

Eller riktigere, hans stemme slik forfatteren framstår i bøkene. Sammen med to mannlige skuespillere, Christian Rubeck og Øystein Røger, tar de boksuksessene til scenen. De framfører tekstene seg imellom: kaster fortvilelser om erobringer og fortvilt kjærlighet seg imellom.

- Tekstene er ordrett slik Knausgård skriver. Her er ingen gjendiktning, men et utdrag fra alle seks bøkene, sier Kittelsen og Egeberg.

En ekstra klangbunn

- Knausgård skrive godt om å være menneske i ulike faser i livet. Det er overraskende godt teaterspråk, poetisk og muntlig, sier de to kvinnelige Knausgårdene.

Norgespremieren er i Kristiansand 2. september, og sørlendingen Agnes Kittelsen er glad for at den er lagt dit.

- Knausgård og jeg er begge sørlendinger. Han er 15 år eldre enn meg, men det gir en ekstra klangbunn at jeg kjenner igjen steder i Kristiansand som han skriver om, sier hun.

Fordi Ingjerd Egeberg har bruk sommeren på å spille inn Hollywood-filmen «Downsizing» med bl.a. Matt Damon, er det blitt mindre tid til prøver.

«Det beste til de fleste»

- Teatersjefen ville at jeg skulle få til begge deler, så vi har et par hektiske prøveuker nå, sier hun.

Teatersjef Tom Remlov er stolt over sitt program for høsten og neste år, som han omtaler som «heilnorsk».

PULVER TIL FOLKET: Teatersjef Tom Remlov er veldig fornøyd med å kunne annonsere stykket «Pulverheksa og vennen hennes» med Maj Britt Andersen - med premiere våren 2017.  Foto: Jacques Hvistendahl
PULVER TIL FOLKET: Teatersjef Tom Remlov er veldig fornøyd med å kunne annonsere stykket «Pulverheksa og vennen hennes» med Maj Britt Andersen - med premiere våren 2017. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi har hatt utsolgte hus og rekordbesøk det året som har gått. Vi gir det «det beste til de fleste», og presenterer et spenstig program for bredt teaterpublikum, både for store og små.