Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ingmar Bergman ble byttet om som barn

Både han og Karin Bergman trodde de var sønn og mor. Det var de ikke, ifølge nye DNA-analyser.

HADDE ET NÆRT FORHOLD TIL MOREN: Men i slekt var Karin og Ingmar ikke, ifølge ny DNA-analyse. Her er filmskaperen fotografert i forbindelse med tv-filmen "Anna" i 2001. Han døde i 2007, 89 år gammel. Foto:  Lars Eivind Bones/Dagbladet.
HADDE ET NÆRT FORHOLD TIL MOREN: Men i slekt var Karin og Ingmar ikke, ifølge ny DNA-analyse. Her er filmskaperen fotografert i forbindelse med tv-filmen "Anna" i 2001. Han døde i 2007, 89 år gammel. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Svenskene rystes av et nytt familiedrama. Nye opplysninger hevder at den svenske filmskaperen Ingmar Bergman (1918 - 2007) ble forbyttet som barn, og både han og hans mor Karin levde hele sine liv i en feilaktig tro på at de var i slekt.

Det er konklusjonen etter at Ingmar Bergmans spytt er hentet fra frimerker på gamle brev, og DNA-analysert av det svenske rettsmedisinsk institutt, ifølge Dagens Nyheter.

Bakgrunnen for de nye opplysningene om den legendariske filmskaperens opphav, er den svenske kunstneren og barnebokforfatteren Louise Tillbergs gransking av sin egen slekt.

I forbindelse med en bok som kom i forfjor, oppdaget hun at hennes familie satt på en dyp hemmelighet: Farmoren fikk flere barn med en gift mann tidlig på 1900-tallet, og alle barna - så nær som en - ble levert en prest i Stockholm under løfte om at deres opphav ikke skulle avsløres.

Var klin lik faren Louise Tillbergs far Holger, som var krovert og maler i Nynäshamn sør for Stockholms skjærgård, skal på sin side ha vært så lik den berømte filmskaperen at folk ved flere anledninger skal ha forvekslet dem.

Mystiske omstendigheter rundt Bergmans fødsel skal ha styrket Tillbergs anelse om at likheten var mer enn tilfeldigheter. I boka, som fikk lite oppmerksomhet da den kom, lanserer hun teorien om at Ingmar Bergman var farens tre år yngre bror.

Fryktet at kona skulle gå fra ham Karen Bergman skal ha vært svært syk da hun fødte et barn den 14. juli 1918. Den nyfødte ble derfor tatt fra henne og, i henhold til den offisielle historien, plassert i verge hos en slektning i Dalarna før familien senere ble gjenforent.

Hennes ektemann Erik skal, ifølge brev som er tatt vare på, ha vært bekymret for at Karin ville forlate ham dersom det tilstøtte barnet noe.

Tanken er dermed at Erik, som var pastoradjunkt og kan ha vært den omtalte Stockholm-presten, skal ha byttet ut parets døde sønn med den uekte sønnen til Louise Tillbergs farmor.

Døde før han hørte sannheten Det er Ingmar Bergmans niese Veronica Ralston som nå har fått historien langt på vei verifisert. Med tilgang til Bergmans arkiver har hun hentet ut frimerker med filmskaperens spytt, fått dem DNA-analysert, og slått fast uten noe rom for tvil at Ingmar Bergman ikke var i slekt med sin mor, Karin Bergman.

NORSK MUSE: Ingmar Bergman med Liv Ullmann i Roma i 1968. Hun spilte i flere av hans filmer. (AP Photo)
NORSK MUSE: Ingmar Bergman med Liv Ullmann i Roma i 1968. Hun spilte i flere av hans filmer. (AP Photo) Vis mer

Som han for øvrig skal ha hatt et svært nært forhold til gjennom hele oppveksten.

Ingmar Bergman selv døde i juli 2007. Da hadde Louise Tillberg akkurat rukket å skrive til ham med sine teorier, uten å få svar.

Filmskaperen fikk selv ni barn, deriblant forfatteren Linn sammen med skuespiller Liv Ullmann. Det har ikke lyktes Dagbladet å nå Linn eller Liv Ullmann for en kommentar i dag.

DATTEREN: Forfatter Linn Ullmann, sist sett som jurymedlem under filmfestivalen i Cannes, er Bergmans datter. Foto: REUTERS/SCANPIX
DATTEREN: Forfatter Linn Ullmann, sist sett som jurymedlem under filmfestivalen i Cannes, er Bergmans datter. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer