Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Bergmann - ett år, ett liv»:

- Ingmar Bergman ble mishandlet av storebroren

En ny svensk dokumentar avslører detaljer ved Bergmans liv i forbindelse med 100-årsjubileet.

INNFLYTELSESRIK: Den svenske filmskaperen Ingmar Bergman (1918-2007) laget noen av historiens mest berømte filmer. Nå avslører dokumentaren «Bergman - ett år, ett liv» nye detaljer ved filmskaperens barndom. Foto: Scanpix
INNFLYTELSESRIK: Den svenske filmskaperen Ingmar Bergman (1918-2007) laget noen av historiens mest berømte filmer. Nå avslører dokumentaren «Bergman - ett år, ett liv» nye detaljer ved filmskaperens barndom. Foto: Scanpix Vis mer

Ingmar Bergman regnes som en av de viktigste filmskaperne i det 20. århundre. I løpet av karrieren regisserte han over 50 filmer og vant en rekke Oscar-priser. I 1997 ble han tildelt Gullpalmenes gullpalme under Cannes-festivalens 50-årsjubileum.

Lørdag 14. juli ville den svenske teater- og filmregissøren blitt 100 år.

Nå avslører en ny svensk dokumentar «Bergman - ett år, ett liv» at multikunstneren ble mishandlet av storebroren sin under oppveksten, ifølge Berlingske Tidende.

Nøt å plage lillebroren

- Jeg observerer en nesten sadistisk side hos storebroren til Ingmar og en person som nyter å plage lillebroren sin. Det er likevel ikke overraskende at han forsøker å ødelegge for Ingmar, da dette var på høyden av karrieren hans, sier dokumentarskaper Jane Magnusson.

Hun har studert Bergman på nært hold i årevis, og gjennom intervjuer, arkivmateriale og animasjoner viser dokumentaren hvordan kunsten ble formet av Bergmans privatliv.

I dag vet vi at flere av filmskaperens verk speiler ham selv og hans egen oppvekst, og det tidvis vanskelige forholdet mellom foreldrene.

- Jeg tror ikke man nekte for at Ingmar var nærmere den observerende Fanny, i stedet for å være den opprørske Alexander, som vi kjenner fra Bergmans store film- og TV-suksess «Fanny og Alexander».

Et viktig år

Med «Bergman - ett år, ett liv» tar Magnusson utgangspunkt i året 1957, som regnes for å være Ingmar Bergmans mest produktive og intense år.

Dette året hadde to av Bergmans viktigste filmer premiere, «Det sjuende seglet» og «Jordbærstedet», samtidig som han jobbet med en rekke andre produksjoner for teater, TV og radio. På hjemmebane hadde 39-åringen seks barn med tre ulike mødre, fire kjærlighetsforhold til fire ulike kvinner og et magesår som holdt ham våken store deler av natta, skriver Cinemateket.

- Bergman levde lenge og skapte utrolig mye. Det er et håpløst prosjekt for en biografisk film å ta for seg hele livet hans, men 1957 var et viktig år, og derfor et fint utgangspunkt for å både se fram mot de seinere filmene, men også tilbake til barndommen hans, forteller Magnusson til Berlingske Tidende.

Hun forteller at hun har forsøkt å skildre alle sidene ved kunstneren, elskeren og faren, både på godt og vondt

- Jeg ønsket at mesteparten av materialet skulle reflektere hans yngre år. Det er litt som Elvis Presley, hvor alle ønsker å huske den unge Elvis, ikke den eldre. Jeg kommer til å huske den strålende kunstneren Bergman var, og ikke den kverrulante eldre mannen som han ble på sine eldre dager på Dramaten (Sveriges nasjonale scene, red.anm.).

«Bergman - ett år, ett liv» har norgespremiere 24. august.