Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingmar Bergman raser over bok om seg selv

Svenske Alexander Ahndorils bok «Regissøren» provoserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne høsten har litteraturdebatten rast hos broderfolket etter at Ahndoril (39) i september ga ut romanen «Regissøren». Og om forfatteren ikke var veldig kjent i de brede lag av folket før utgivelsen, så er han blitt det nå. Det skyldes at svenskenes kulturoverhode, Bergman, sto fram på tv og beskrev romanen som noe svineri.

Dagbladet møtte Ahndoril i forbindelse med lanseringen av «Regissøren» på norsk.

-  Hvorfor en roman om Bergman, en rå blanding av fiksjon og dokumentar, om en person som lever i dag?

-  Jeg vil undersøke fiksjonens ytterpunkter. Det finnes ingen hel sannhet om mennesker. Ikke om Bergman heller. Min versjon er minst like sann som den Bergman har villet fortelle. Egentlig fins det ikke noe rent skille mellom dokumentar og fiksjon. Fiksjon og såkalt virkelighet er nøye viklet sammen.

-  Men vet vi ikke nok om denne personen fra før? Han har jo sjelden regissert eller skrevet noe annet enn om seg selv. Og det ganske mye!

-  Vi har hans versjon, som blant annet er nedskrevet i selvbiografien «Laterna Magica». Den historien åpner med opptil flere løgner. Men like fullt er det hans versjon. Jeg tror min er sannere. Eller i hvert fall en dypere sannhet.

-  Hadde du kontakt med Bergman mens du skrev romanen? Kjenner du ham?

-  Nei, jeg kjenner ham ikke. Jeg hadde ingen kontakt med ham mens jeg skrev boka. Da jeg var ferdig, sendte forlaget manuset til ham, slik at han kunne få lese det. Han ringte tilbake til meg og sa at han syntes godt om boka. Vi snakket sammen i to timer. Alt var ok.

-  Hva var det da som skar seg?

-  Da boka kom ut i Sverige for to måneder siden, stilte Bergman opp på tv. Han sa at han følte seg sterkt krenket og ydmyket over romanen og at det hele var noe svineri.

Ahndoril forteller at han ble meget overrasket og trist til sinns da han hørte Bergmans reaksjon, stikk i strid med det han hadde gitt uttrykk for overfor forfatteren sjøl. Like fullt; Bergmans utfall har ført til het litteraturdebatt i Sverige.

-  Det var kanskje ikke så dumt likevel, at du til sjuende og sist la deg ut med Bergman? Ikke at du mente det, men rent markedsmessig, mener jeg ...?

-  Jeg syntes det var trist, men det er klart at det medførte mye oppmerksomhet. Boka er trykt i annet opplag for lengst. Jeg har ikke opplevd så mye omtale før.

-  Hvorfor ble Bergman og en hel del andre så provosert over «Regissøren»?

Ahndoril tenker seg om før han antyder et svar:

-  Bergman er et ikon i Sverige. Han skal ikke røres. At hovedpersonen er i live uten å kunne påvirke en versjon, slik regissøren Bergman alltid har kunnet gjøre, ble kanskje for mye for ham og en del andre aktører. Jeg har skapt en litt mer sårbar og hjelpeløs Bergman enn det bildet vi har fått overlevert, ikke minst fra ham selv. Jeg startet på romanen for 17 år siden, men klarte ikke å få form på den. En hendelse i min egen familie skapte en inngang og et gjennomgangstema for boka; barns søken etter fedrenes oppmerksomhet og hengivenhet. Her har han og jeg felles bakgrunn. Våre fedre ga ikke uttrykk for at de likte det vi holdt på med.

«Regissøren» har fått til dels meget god omtale i de fleste svenske aviser. Aftonbladet og Expressen mente at blandingen av fiksjon og dokumentar gikk for langt.

Nå kan det norske publikum vente seg en videreføring av debatten om levende modeller som brukes som hovedpersoner i romaner.

GIKK LANGT: Forfatteren Alexander Ahndoril har skrevet roman om Ingmar Bergman, svenskenes største kulturikon. Det likte Bergman slettes ikke da det kom til stykket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!