Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingrid Bergman feires på kino, TV og i bokform

Wandrups utvalgte: Gigantbok med 385 fotografier.

CASABLANCA: Ingrid Bergmans trolig best kjente film. Bogart måtte stå på en kasse i nærscenene med den høye svenske skuespilleren. Manuset var ikke helt tydelig på hvem hun følte sterkest for i filmen. Men hun sier selv at hun ikke var i tvil da hun så den om igjen: Ilsa Lund i filmen elsket Bogart alias Rick Blaine.
CASABLANCA: Ingrid Bergmans trolig best kjente film. Bogart måtte stå på en kasse i nærscenene med den høye svenske skuespilleren. Manuset var ikke helt tydelig på hvem hun følte sterkest for i filmen. Men hun sier selv at hun ikke var i tvil da hun så den om igjen: Ilsa Lund i filmen elsket Bogart alias Rick Blaine. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK/FILM: Denne uka er det kinopremiere på «Jeg er Ingrid», et portrett av Ingrid Bergman (1915-1982) lagd av Stig Björkman, som tidligere har lagd filmer om Ingmar Bergman og Lars von Trier.

Lørdag 29. august er det hundre år siden den svenske filmdivaen ble født. Hennes liv er framstilt i et nostalgisk skjær. Bak filmstjernens glade ungpikeansikt og hennes latter (som vi ofte bare ser, ikke hører, på gamle amatøropptak) aner vi ensomhet, tap, en evig trang til å bety noe.

Og et strev med manglende morsinstinkt og evne til varig kjærlighet.

Den som vil ha enda mer av denne flotte skuespilleren, bør sikre seg den gigantiske boka «Ingrid Bergman - A Life In Pictures» (Schirmel/Mosel), som gjennom 385 bilder, de fleste i svart/hvitt, røper hennes nesten erotiske forhold til kameraet.

Liv Ullmann har skrevet et langt, vakkert portrett, vi får et svært fyldig intervju og en rekke mindre tekster.

Bokas tema, «As Time Goes By», er lagt ved som en CD-singel med Anja Lechner på cello og Francois Couturier på piano.

Fredag kveld går et program om Bergmans trofaste, finske butler på svensk TV. Man bør også se «Dr. Jekyll and Mr. Hyde», «Spellbound», «Notorious», «Klokkene ringer for deg» og «Høstsonaten».

Men først og fremst «Casablanca», denne eviggyldige filmen om uoppnåelig, offervillig kjærlighet.

Den Ingrid Bergman lot til å lengte etter hele livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!