Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingrid-boka er hverdagspaté med honnørgarnityr

Pyntelig som en persilledusk.

HELE NORGES KOKK: Ingrid Espelid Hovig - skøyeren som gikk rett hjem hos alle. Nå har hun fått en biografi uten sjenerende kritisk krydder. Her får hun et kyss av sin biograf, Ingar Sletten Kolloen, på lanseringen hos Gyldendal i forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HELE NORGES KOKK: Ingrid Espelid Hovig - skøyeren som gikk rett hjem hos alle. Nå har hun fått en biografi uten sjenerende kritisk krydder. Her får hun et kyss av sin biograf, Ingar Sletten Kolloen, på lanseringen hos Gyldendal i forrige uke. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

ANMELDELSE:Etter å ha skildret livet til Tor Jonsson, Knut Hamsun og Snåsamannen, gikk biograf Ingar Sletten Kolloen til topps og utga bok om den norske dronningen i fjor.

I år klatrer han om mulig enda høyere, med en livsskildring av selveste Ingrid Espelid Hovig.

Hennes liv er ikke så ekstraordinært, iallfall ikke i denne boka, men hennes magnetiske popularitet er vel verdt et studium. Hvis noen ønsker å finne ut hva sjarm er, og hvordan noen kan personifisere en tidsånd, en epoke, et samfunnsprosjekt, må Espelid Hovig være et perfekt objekt. Dessverre er denne tjukke boka for tynn til det.  

Sylting og sild
Først får vi oppvekstskildring fra Vestlandet, der fem søsken opplever krigen, tar båt inn og ut Askøy-Bergen, lærer nøysomhet og sylting, avlegger avholdsløfte.

Ingrid er nest yngst, og skal vi tro biografen har hun aldri interesert seg særlig for annet enn mat og aldri opplevd kjærlighet før hun møtte arkitekt Hovig, som hun var gift med i ni dager.

Ingrid-boka er hverdagspaté med honnørgarnityr

Bokas interessante midtparti beskriver utdannelse og yrkeskarriere som husstellærerinne, omreisende fiskepropaganda («taterlivet») og TV-tiden. Gode tidsbilder! Hun går perfekt inn i etterkrigstidens selvforståelse og det opprinnelige norske TV-systemet, med fornuftige, enkle råd om godt liv. Det handler gjerne om nye måter å tilberede sild på. Husk å vanne silda godt ut!  

Rett hjem
Men i tillegg til den hverdagslige nøysomheten har hun altså dette merkelige lille ekstra — denne usjenerte, skøyeraktige roen som gjorde at hun gikk rett hjem. Dette skulle jeg gjerne sett nøyere analysert. Var hun alltid slik? Endret det seg med tiden?

I siste del av boka flyter beretningen dessverre ut i matsnobberi og kjendiskliss, i en flom av prisutdelinger og honnørord. Alle elsker Ingrid, og hun blir maskot for en kultur som vel er en motsetning til det hun sto for på 50-tallet og framover.

Nå er det kjendiskokkene med nærmest parodisk utstuderte matretter som setter den kulinariske dagsorden.

Her burde boka tatt seg plass til å gå inn i paradokset.  

Hva sa Fedon?
Også påfallende fraværende er hvordan TV-kjøkkenets hovedmeny, der brød og poteter sto på øverste hylle, møtte sterk motbør fra Fedon-generasjonen av næringsideologer. Fedon er oppført som kilde bak i boka, men ikke med i teksten.

Vi får ikke høre hvordan Ingrid taklet den nye tiden. Var alt hun hadde stått for feil?

Kolloen burde ha brukt noen av sine 333 sider på å drøfte dette. Men hensikten har nok heller vært å lage en pen bok om et pent menneske som vi kan sette i en pen bokhylle etter en hyggelig lesestund. Slik sett må boka sies å være vellykket.  

Mindre fjesk
Likevel, er det mulig, i 2013, på alvor å servere Gro Harlem Brundtlands uspiselige sjåvinisme? Anledningen her er Bent Stiansens gullmedalje i matkonkurransen Bocuse d'Or:

«Det er sant som Gro sa i sin nyttårstale i 1992 idet hun viste til fotballjentene, håndballjentene, skigutta og Oslofilharmonikerne: Det er typisk norsk å være god. Nå var det bevist på ny: 'Pottitlandet' hadde verdens beste råvarer tilberedt av verdens beste kokker.»

Man blir mer enn stinn nok i magan av langt mindre fjesk.

Kritisk blikk: Ingrid Espelig Hovig fulgte nøye med da Dagbladets egen Arne Hestenes skulle spise hatten sin på restaurant Continental, 2. etg.   F.v. Ingrid Espelid Hovig, Kåre Norum, Arne Hestenes, Dr. X, Arne Brimi, og politimester Willy Haugli.  Foto:  Geir Bølstad/Dagbladet
Kritisk blikk: Ingrid Espelig Hovig fulgte nøye med da Dagbladets egen Arne Hestenes skulle spise hatten sin på restaurant Continental, 2. etg. F.v. Ingrid Espelid Hovig, Kåre Norum, Arne Hestenes, Dr. X, Arne Brimi, og politimester Willy Haugli. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media