Melodi Grand Prix 2019:

- Ingrid var den beste ungdomsforelskelsen

For ti år siden sjarmerte Alexander Rybak hele Norge med sangen om Ingrid Berg Mehus i Melodi Grand Prix. Lørdag skal hun selv delta i konkurransen.

FAIRYTALE: Alexander Rybaks første kjærlighet stiller i den norske MGP-konkurransen. Video: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sangere, fiolinister og komponister. Ingrid Berg Mehus og Alexander Rybak har mye til felles.

Vi møter de gode vennene på musikkskolen Barratt Due, hvor de begge har vært elever tidligere. Mehus deltar for første gang i Melodi Grand Prix på lørdag med låta «Feel» som hun har skrevet med sin ektemann Bjørnar Hopland og Anthony Modebe.

- Jeg kjenner på nervene. Det er egentlig litt ubehagelig. I natt drømte jeg at alle i salen hadde reist hjem før det var min tur til å gå på scenen, forteller Mehus til Dagbladet.

Rybak sier han kjenner seg igjen.

- Jeg drømmer ofte at jeg går ut på scenen foran et stort publikum, også husker jeg ikke hva jeg skal gjøre. Det er veldig typisk, sier han og ler.

Det er nå ti år siden Rybak tok landet med storm da han vant MGP med sangen «Fairytale» i 2009. Og jammen tok han seieren igjen da han i fjor stilte med sangen «That's How You Write a Song».

I år er det hans gode venn og tidligere ungdomskjæreste som skal i ilden. Mehus forteller at det har vært fint å få råd fra Rybak.

- Han sa jeg burde synge mye mens jeg var forkjøla, sier hun.

- Med det mener jeg har dersom man øver mye når man er forkjøla og klarer å synge låta bra i den tilstanden, så blir det lettere å levere bra når man blir frisk, forklarer Rybak og legger til:

- Ingrid har så mye integritet på scenen, at hun egentlig ikke trenger noen råd fra andre artister.

BARRATT DUE: Alexander og Ingrid studerte sammen på musikkskolen Barratt Due. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BARRATT DUE: Alexander og Ingrid studerte sammen på musikkskolen Barratt Due. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fiolin på scenen

På samme måte som Rybak er Mehus også fiolinist. Hun har spilt siden hun var sju år. Selv om kombinasjonen av fiolin og sang er noe Melodi Grand Prix-fansen fort forbinder med Rybak, sier Mehus at hun ønsker å gjøre det til sin egen greie.

- Jeg kan jo ikke late som jeg er Alexander. Alexander har på en måte blandet folkemusikk og funk, mens jeg er mer i electro-sjangeren, forteller hun.

«FAIRYTALE»: Rybak skrev hitlåta om ungdomsforelskelsen, Ingrid Berg Mehus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«FAIRYTALE»: Rybak skrev hitlåta om ungdomsforelskelsen, Ingrid Berg Mehus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Når vi spiller klassisk musikk så er vi veldig samkjørte. Det merket vi da vi spilte sammen for første gang for 15 år siden. Sjangeren til «Fairytale» og «Thats How You Write a Song» og låta til Ingrid, «Feel», er veldig forskjellige, sier Rybak.

Han forteller at det er viktig å ha god kommunikasjon når man spiller med andre.

- Det er veldig få som klarer å underholde på den måten hun gjør. Mange musikere blir veldig innesluttet. Ingrid er den mest inkluderende jeg vet om, og byr veldig på seg selv på scenen, sier han.

- Alexander var superhelten

Begge artistene har studert musikk på Barratt Due. Det også i regi av skolen at de møttes for første gang som tenåringer.

- Jeg husker spesielt godt da vi spilte i orkester sammen. Ingrid spilte første fiolin og jeg spilte andre, i «Nøtteknekkeren» av Tsjajkovskij. Det er et av de sterkeste minnene jeg har med Ingrid. Jeg lever og ånder for musikken, så ofte når jeg har gode følelser så knytter jeg de til et musikkstykke eller en sang. Ingrid er Nøtteknekkeren, sier han og smiler.

Mehus forteller at hun ble veldig inspirert av Rybak.

- Alexander var og er utrolig dyktig. Han var liksom superhelten på Barratt Due, sier Mehus.

- Jeg øvde veldig på mye den tiden. Men det gjorde du og, fortsetter Rybak.

- Ja, men jeg var jo ikke i nærheten av å forstå brøkdelen av hva du drev med. Det var gøy å se den musikaliteten du hadde. Jeg føler ofte at du utfordrer meg og at du alltid pusher musikken litt videre, sier Mehus.

FIOLINISTER: Ingrid Berg Mehus og Alexander Rybak spilte sammen i 15 år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIOLINISTER: Ingrid Berg Mehus og Alexander Rybak spilte sammen i 15 år. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skrev «Fairytale» til Ingrid

I 2009 ble låta «Fairytale» en landeplage, ikke bare i Norge, men også i hele Europa etter at Rybak tok seieren i Eurovision. Sangen skrev han om sin ungdomsforelskelse, Ingrid.

- Den første kjærligheten er veldig sterk for de fleste, og når man er musiker eller komponist så blir det en selvfølgelig inspirasjon til å skrive musikk. Jo yngre man er jo sterkere tar man til seg ting, og Ingrid er jo ikke noen burugle akkurat, forteller Rybak og ler.

- Hvis man ikke er burugle, hva er man da? spør Mehus.

- En prinsesse? Nei, altså jeg fikk den beste ungdomsforelskelsen man kan ønske seg, sier Rybak og smiler til venninnen.

Mehus sier hun er imponert over hvordan han skrev låta.

- «Fairytale» er først og fremst en utrolig kul låt. Det er en kjempestor ære å få ha vært en liten del av inspirasjonen til den.

- Den var jo ikke «litt» om deg, den var fullt og helt i din ånd. Og den var skrevet slik at du skulle forstå de små musikalske detaljene som ligger gjemt i den, forteller Rybak.

Han forteller at låta består av like mye hviterussisk og norsk musikk, selv om mange bare tror det er en partylåt.

- Den har også noe av den russiske tristheten og den norske folk-molltonen. Den er superfengende og jeg ganske imponert over hvordan du har skrevet den, sier Mehus.

UNGDOMSKJÆRESTER: Alexander Rybak og Ingrid Berg Mehus var kjærester i tenårene. I dag er det kun gode venner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UNGDOMSKJÆRESTER: Alexander Rybak og Ingrid Berg Mehus var kjærester i tenårene. I dag er det kun gode venner. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ble kjent på nytt

Ingrid og Alexander var kjærester i tenåra. Alexander gikk første året på videregående, mens Ingrid fortsatt gikk på ungdomsskolen.

- Jeg var 16-17 år og Ingrid var den nærmeste personen i mitt liv i over ett års tid. I den alderen betyr det alt. Hadde jeg hatt en dårlig kjæreste så hadde jeg også blitt påvirket av det. Så derfor er jeg veldig glad for at det ble deg, sier Rybak og ser på Mehus.

- Takk i like måte, sier Mehus.

Rybak sier at dersom han hadde hatt en annen første kjærlighet, hadde «Fairytale» hørtes helt annerledes ut.

- Jeg kan bli litt for komfortabel og kjedelig. En veldig fin ting med Alexander var at han utfordret meg og fikk litt fart i meg, forteller Mehus.

I dag er de bare gode venner og kolleger.

- Vi har blitt litt kjent med hverandre på nytt. Det er noe jeg setter veldig pris på og jeg håper at vi kan være venner videre, sier Mehus.

- Dette er ikke bare et MGP-sesong-vennskap, sier Rybak.

Siden Rybak vant Melodi Grand Prix i fjor, skal han også opptre I Oslo Spektrum på lørdag.

- Med noen attåt, sier han med et lurt smil.

Mer enn det vil han ikke røpe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer