NYTER NY SUKSESS: Axwell & Ingrosso er blant klodens heteste headlinere på festivalfronten innenfor EDM-sjangeren. Her under Coachella i California tidligere denne våren. Foto: NTB Scanpix
NYTER NY SUKSESS: Axwell & Ingrosso er blant klodens heteste headlinere på festivalfronten innenfor EDM-sjangeren. Her under Coachella i California tidligere denne våren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ingrosso hyller norske Kygo og Cashmere Cat

Stjerne-DJen spår en lys fremtid for EDM-sjangeren.

(Dagbladet): - Vi har jo så mye dårlig vær. Regn og tåke. Jeg tror at det bringer fram noe i oss som gjør at vi lager musikk som på et vis er så anvendelig, forklarer Sebastian Ingrosso (32) til Dagbladet.

Han er i dag én av verdens desidert største og profilerte produsenter innenfor house-sjangeren. Ifølge ham er det noe i naturen som nå gjør at EDM-sjangeren domineres av skandinaver. 

Svensken ga seg selv legendestatus som medlem av trioen Swedish House Mafia, etter hiter som «Save The World» og «Don't You Worry Child». Der ifra var det umulig å vende blikket nedover.

Sammen med Axwell, som også var en del av trioen, har han etablert prosjektet Axwell & Ingrosso, som oppsto i asken av svenskemafiaens død. Lørdag spiller de på Findings Festival i Oslo.

- Kygo har nådd publikum - Det er på tide at noe skjedde med sjangeren. Folk ble kanskje lei av å gå på samme konsert, og se samme versjon av noe nytt. Det kommer absolutt bare til å vokse, forhåpentligvis til noe kult. Jeg elsker det uventede.

For Ingrosso er det uforutsigbare befestet i personligheter som bergenseren Kyrre Grøvell-Dahl (23), bedre kjent som Kygo, som det siste året har etablert seg som en pioner innenfor tropical-house - lettere forklart som rolig house som skal få deg til å kjenne en stekende sol under digre palmer med lukten av kokos-sololje opp i nesa blant en mengde andre feststemte mennesker.

- Musikken hans er veldig «utenfor boksen». En motreaksjon mot den harde og aggressive musikken. Det han har gjort er helhjertet og veldig bra, som også var inntrykket da jeg møtte ham. Du merker at han har nådd publikum, sier Ingrosso, og understreker samtidig at han digger norske Cashmere Cat. 

Familielivet ingen dans på roser Ingrosso er gift med Kee og har sammen med henne to barn. Han forteller at det er vanskelig å være familiefar når han samtidig erobrer verdens største musikkfestivaler.

- Å være pappa til to og gift, kombinert med dette yrket, er tøft. Veldig tøft.

- Det er ingen dans på roser å jobbe så mye som jeg gjør, og når jeg kommer hjem skal jeg være årets pappa. Jeg må være en stabil far for dem. Iblant er det vanskelig, men vi gjør det beste for å ha det bra. Noen ganger er de med på turné, som da vi spilte på Coachella i California. Da fikk vi ei uke i LA der vi kunne shoppe og sole oss, sier han.

FYRVERKERI: Slik ser det ut når Axwell & Ingrosso ikke sparer på kruttet. Foto: NTB Scanpix
FYRVERKERI: Slik ser det ut når Axwell & Ingrosso ikke sparer på kruttet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barna elsker musikken som pappa spiller, ifølge ham selv. Han mener de selv ser på dansemusikken som popmusikk.

Den store drømmen I september signerte Axwell & Ingrosso med anerkjente Def Jam Recordings som siden 1984 har huset navn som Kanye West, Rick Ross, og The Roots. Med andre ord et plateselskap som har rendyrket hip-hop og R&B til den store gullmedaljen.

Nå gir Ingrosso ut hans første album noensinne med helt egne låter, og dét sammen med kompanjongen.

- Def Jam er de som, etter inntrykket, hadde en plan for oss og hoppet høyest i taket. Jeg har selv produsert rap og hip-hop tidligere, og de virker kulest å jobbe med. De har dessuten få andre innenfor EDM-sjangeren på papiret, sier Ingrosso.

Plata, som etter planen skulle slippes «tidlig 2015», vil med andre ord droppe remikser og liknende til fordel for låter de har bygget opp fra bunnen av.

- Dette er jo den store drømmen: å få opptre med bare egne låter. Skape en profil og slippe masse musikk på én gang. Vi har aldri laget et eget album.

Cirka samtidig som duoen signerte med Def Jam, annonserte Norges elektroniske stjernepar Röyksopp deres aller siste album, «The Inevitable End». Duoen forsikret fansen om at de fremdeles kom til å lage ny musikk, men at de ville satse på andre format enn album.

Tror du albumformatet vil dø ut i løpet av de neste åra?

- Jeg vet ikke om det vil dø ut. Å selge album vil kanskje ikke gå like bra. Men jeg, som personlig digger Röyksopp, vet at jeg heller vil ha tolv nye låter fra dem enn én i ny og ne. Om dette blir i form av en spilleliste på Spotify eller album vet jeg ikke, men jeg tror fremdeles folk vil sette pris på en samling nye låter fra artistene, forteller Ingrosso.

Utelukker ikke nytt mafiasamarbeid Denne lørdagen er Axwell & Ingrosso selve hovednavnet på plakaten til Findings Festival, som arrangeres for andre år på rad. «En prestisjebooking, intet annet» sier festivalen selv på deres nettsider. Det blir Ingrossos første tur innom Bislet Stadion. Om det sier han: «det skal bli kul».

BESØKTE SKAVLAN: Ingrosso (i midten) besøkte det norsk-svenske talkshowet i 2012, da sammen med resten av Swedish House Mafia. Foto: NTB Scanpix
BESØKTE SKAVLAN: Ingrosso (i midten) besøkte det norsk-svenske talkshowet i 2012, da sammen med resten av Swedish House Mafia. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Menneskene i Norge er så trivelige og positive. Jeg elsker å reise dit. Generelt sett så er den skandinaviske fansen fantastiske. De liker å feste, de er glade, og er pene.

For Sebastian Ingrosso har karrieren vart i drøyt 16 år. Han tenker selv at han ennå har en lang tid som artist foran seg.

- Jeg har hatt en utrolig reise som egentlig akkurat har begynt. Alle kaller oss legender, men det føles som det er først nå det starter. Jeg er mer kåt på musikk og musikkbransjen enn noensinne, og nå skal det bare bli bedre.

Kan vi forvente oss et nytt samarbeid mellom medlemmene av Swedish House Mafia en gang på denne reisen?

- Du skal aldri si aldri. For øyeblikket er all oppmerksomhet rettet mot denne skiva, og det som skjer nå, sier Ingrosso.

PÅ GRAMMYS: Swedish House Mafia ble i 2013 nominert til Grammy for singelen «Don't You Worry Child» sammen med sanger John Martin. Foto: NTB Scanpix.
PÅ GRAMMYS: Swedish House Mafia ble i 2013 nominert til Grammy for singelen «Don't You Worry Child» sammen med sanger John Martin. Foto: NTB Scanpix. Vis mer