Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingvar Ambjørnsen blir krimanmelder i Dagbladet

40 år etter at han solgte dikt til avisa for 75 kroner.

NYTT DAGBLAD-NAVN: Ingvar Ambjørnsen blir ny krimanmelder i Dagbladet.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
NYTT DAGBLAD-NAVN: Ingvar Ambjørnsen blir ny krimanmelder i Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): - Da jeg begynte å lese aviser som ung, var det Dagbladet radikalerne leste. Det var kulturavisa, så vi som hadde interesser i den retningen, leste Dagbladet, sier Ingvar Ambjørnsen, og forteller at han av og til pleide å sende inn dikt til det som da het Bysida, noe han fikk 75 kroner for.

- Men jeg var aldri så god at jeg slapp til på kultursidene, minnes han.

Det har gått 40 år siden dengang, og nå er Ambjørnsen endelig klar til å skrive for Dagbladets kultursider. Han er vår nye krimanmelder.

Sa farvel til VG Ambjørnsen begynte som spaltist og krimanmelder i Arbeiderbladet i 1986, før han begynte i VG noen år senere. Der var han i over 20 år inntil han sluttet i fjor høst, da det ble kjent at avisa kutter kraftig ned på bokanmelderiet.

Ambjørnsen sa farvel til VG i et blogginnlegg 2. desember, som også ble publisert på Dagbladet.no. Der kalte han nedprioriteringen av anmelderiet for «et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen». Han fikk en rekke jobbtilbud i etterkant, forteller han.

- Men Dagbladet spurte først, og jeg var enig i deres betingelser og så ingen grunn til å gå noe annet sted, sier han.

Har lest mange slappe manus Ambjørnsen skal dele på krimanmelderjobben med Dagbladets nåværende krimanmelder Torbjørn Ekelund. Det er nok av bøker til begge.

- Det har jo blitt slike mengder etter hvert, krimmen er nærmest den nye romanen! Det er ikke noe jeg jubler for. Det er en jungel å finne fram i, men de gode utgivelsene finnes, sier Ambjørnsen.

- Hva skal til for å begeistre deg som krimanmelder?

- At det er godt skrevet, at det er litteratur! Jeg har lest utrolig mange slappe manus, stabler med bøker uten personligheter, farger og dufter. En forholdsvis ny tendens er at det ikke engang finnes et plott. Du støter på gåter hele tida, og i klassisk krim rulles det opp mot slutten.

- Men jeg har lest flere bøker der forfatteren hopper bukk over opprullingen: «Åja, det var ikke egentlig noen grunn til at likene ble hengt opp i trærne etter tærne, gjerningsmannen var bare gal!», sier han med et sukk

De beste bøkene kommer fra folk som virkelig har peiling på hva de skriver om, mener han. Leif GW Persson er en personlig favoritt, det samme er Håkan Nesser.

- Grunn til å rope varsko - Hvor viktige blir bokanmeldelsene framover, nå som flere aviser kutter i anmelderiet, og alle kan anbefale bøker på bloggen sin?

- Det er all grunn til å rope varsko her, altså. For en forfatter er det fryktelig tungt å få juling offentlig. Men den store krisa for framtida er her egentlig alt: Unge forfattere på vei inn, som ikke blir anmeldt i det hele tatt. Det å sitte i ensomhet med et manus i månedsvis, og så skjer det ingenting! Det er mye tyngre enn en ørefik, sier han.

- Nettopp derfor er det en glede å være med og føre dette videre, legger han til.

Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell er også svært glad for at Ambjørnsen har takket ja til å bli Dagblad-anmelder.

- Det er veldig hyggelig å få Ingvar Ambjørnsen med på laget. Han er en dyktig og morsom anmelder, og har et blikk for kultur og samfunnsliv som vi i Dagbladet kjenner oss godt igjen i, sier Ramnefjell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling