Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingvar Ambjørnsen ville slutte som romanforfatter

Skrev bok om det istedet.

SA OPP: Ingvar Ambjørnsens nye bok handler om et døgn i 2010, da han bestemte seg for å si opp som romanforfatter .  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SA OPP: Ingvar Ambjørnsens nye bok handler om et døgn i 2010, da han bestemte seg for å si opp som romanforfatter . Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Jeg har holdt på i så mange år, så det handler vel om en slags lengsel etter å finne på noe nytt, sier Ingvar Ambjørnsen til Dagbladet om sin nye bok, «Farvel til romanen. 24 timer i grenseland».

Den lille boka, som forfatter og forlag ressonerer seg fram til å kalle et litterært essay, ble overraskelses-lansert i dag, etter å ha vært en hemmeligstemplet tittel på høstlista til Flamme forlag.

Boka åpner med at Ingvar Ambjørnsen bestemmer seg for å slutte som romanforfatter.

«Nå rakner alt i et sort glimt. Jeg klarer ikke å tro på en eneste linje. Det hele er meg fullstendig fremmed. Og knekkende likegyldig. I løpet av de siste ti månedene har jeg gått å seks slike smeller. Men først nå tenker jeg tanken: Det er slutt. Over. Nå må jeg forlate romanen», skriver han på første side.

Kan ikke slutte å skrive
Fansen kan ta det med ro. Avsnittet er datert «Natt til 17. juni 2010», og som kjent har han utgitt to romaner siden den gang — den siste i mai i år. Det er ikke første gang han har tatt avgjørelsen om å si opp som romanforfatter, og det blir neppe den siste heller, tror han.

- Hver gang jeg får denne følelsen, begynner jeg øyeblikkelig å skrive om det. Jeg kan ikke slutte å skrive, det er en måte å puste på. Og jeg forstår raskt hvor det bærer. Jeg er romanforfatter, og jeg kommer til å være det til jeg stryker med , sier Ambjørnsen.

- Hva er det som utløser tanken på å gi seg?

- Jeg vet ikke. Det er vel litt sånn «hvorfor skal man finne på ting å skrive om, når det er så mye annet å ta av?», sier han.

Skrivesperre er fremmed for ham, som har utgitt både en roman og en barnebok tidligere i år.

- Skrivesperre er noe helt annet enn dette. Slik jeg har sett det hos andre, er det som en depresjon. En bekjent omtalte det som å ramle ned i et svart høl. Jeg har allerede så mange ideer at jeg aldri kommer til å rekke å få brukt alle, så jeg kan aldri få skrivesperre, mener han.

Rundreise i forfatterskapet
I den nye boka beskriver han en nattlig vandring mellom sine tre leiligheter i Hamburg, der han funderer over sitt eget liv og litteratur. Det blir en rundreise både i nærområdet og forfatterskapet hans.

Blant annet forteller han om hvordan han fikk ideen til Elling-bøkene, der han satt og skrev i skyggen av de store høyblokkene på den andre sida av gata, og følte at det stod en ung mann i et av vinduene og fulgte med på ham.

Han har skuffen full av oppstarten på lignende, selvransakende manus. Men dette er første gang det har blitt bok av det, takket være Flamme forlag, et imprint-forlag under hans faste forlag Cappelen Damm.

- Det har vært gøy å skrive boka ferdig. Dette er jo en veldig spesiel form. Litt skjønnlitterært er det også - det er ikke alt som står her som er sant. Jeg lyver alltid litt, innrømmer han, og sammenligner med «Elling»-bøkene.

- Der bruker jeg også mine egne fobier, og lager karikaturer av egne tanker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!