Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ingvar Ambjørnsens kone har blitt ridder

Gabriele Haefs fikk ridderkorset for oversetterjobben.

RIDDER: Gabriele Haefs ble slått til ridder av kulturminister Anikken Huitfeld og ambassadør Sven Svedman. Her er de to førstnevnte forografert sammen med Haefs ektemann, Ingvar Ambjørnsen  Foto:Asbjørn Svarstad
RIDDER: Gabriele Haefs ble slått til ridder av kulturminister Anikken Huitfeld og ambassadør Sven Svedman. Her er de to førstnevnte forografert sammen med Haefs ektemann, Ingvar Ambjørnsen Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Kulturminister Anniken Huitfeldt tok personlig turen til Berlin for å henge ridderkorset på Gabriele Haefs bryst.

57-åringen ble dermed Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstordenen - en høy utmerkelse som gis til utenlandske statsborgere i stedet for St. Olav.

Ambassadør
-  Hun er kongerikets viktigste ambassadør her i Tyskland, sa ambassadør Sven Svedman - og skyndte seg å tilføye at han selvsagt mener på kulturområdet. Kulturminister Huitfeldt spurte hvor norsk litteratur hadde vært i dag - uten Gabriele Haefs. Det var for eksempel henne som oppdaget Jostein Gaarder og Sofies Verden - noe som utløste et internasjonalt gjennombrudd med brakstart i Tyskland. Hun ramser ellers opp i fleng navnet på folk som har fått tysk språkdrakt av Haefs; Anne Holt, Anne B. Ragde, Ari Behn.

Den nyslåtte ridderen selv er kjent for helst å ville søke ly når oppmerksomheten kommer i hennes retning:

-  Jeg vil ikke holde noen tale, sa Gabriele Haefs og tilføyde med et smil:

-  Ingen ville likevel tro på at jeg selv hadde skrevet den - og alle ville begynne å diskutere hvilke av «mine» forfattere som hadde ført den i pennen for meg.

Stolt ektemann
Forfatteren Ingvar Ambjørnsen kom til den norske residensen iført nystrøket dress og var i går stolt som en hane på familiens vegne.

-  Dette er fortjent. Ingen vet det bedre enn meg, for jeg har observert den dama på nært hold i snart 30 år. Hun jobber steinhardt og godt, sier ektefellen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!